slide1 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider

Extras din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public

Extras din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public

 

ART. 4

    (1) Pentru asigurarea accesului oricărei persoane la informaÅ£iile de interes public autorităţile ÅŸi instituÅ£iile publice au obligaÅ£ia de a organiza compartimente specializate de informare ÅŸi relaÅ£ii publice sau de a desemna persoane cu atribuÅ£ii în acest domeniu.

    (2) AtribuÅ£iile, organizarea ÅŸi funcÅ£ionarea compartimentelor de relaÅ£ii publice se stabilesc, pe baza dispoziÅ£iilor prezentei legi, prin regulamentul de organizare ÅŸi funcÅ£ionare a autorităţii sau instituÅ£iei publice respective.

 

 ART. 5

    (1) Fiecare autoritate sau instituÅ£ie publică are obligaÅ£ia să comunice din oficiu următoarele informaÅ£ii de interes public:

  1. a) actele normative care reglementează organizarea şi funcţionarea autorităţii sau instituţiei publice;
  2. b) structura organizatorică, atribuţiile departamentelor, programul de funcţionare, programul de audienţe al autorităţii sau instituţiei publice;
  3. c) numele şi prenumele persoanelor din conducerea autorităţii sau a instituţiei publice şi ale funcţionarului responsabil cu difuzarea informaţiilor publice;
  4. d) coordonatele de contact ale autorităţii sau instituţiei publice, respectiv: denumirea, sediul, numerele de telefon, fax, adresa de e-mail şi adresa paginii de Internet;
  5. e) sursele financiare, bugetul şi bilanţul contabil;
  6. f) programele ÅŸi strategiile proprii;
  7. g) lista cuprinzând documentele de interes public;
  8. h) lista cuprinzând categoriile de documente produse ÅŸi/sau gestionate, potrivit legii;
  9. i) modalităţile de contestare a deciziei autorităţii sau a instituÅ£iei publice în situaÅ£ia în care persoana se considera vătămată în privinÅ£a dreptului de acces la informaÅ£iile de interes public solicitate.

    (2) Autorităţile ÅŸi instituÅ£iile publice au obligaÅ£ia să publice ÅŸi să actualizeze anual un buletin informativ care va cuprinde informaÅ£iile prevăzute la alin. (1).

    (3) Autorităţile publice sunt obligate să dea din oficiu publicităţii un raport periodic de activitate, cel puÅ£in anual, care va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.

------------

    Alin. (3) al art. 5 a fost modificat de RECTIFICAREA nr. 544 din 12 octombrie 2001, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 145 din 26 februarie 2002.

 

    (4) Accesul la informaÅ£iile prevăzute la alin. (1) se realizează prin:

  1. a) afiÅŸare la sediul autorităţii sau al instituÅ£iei publice ori prin publicare în Monitorul Oficial al României sau în mijloacele de informare în masă, în publicaÅ£ii proprii, precum ÅŸi în pagina de Internet proprie;
  2. b) consultarea lor la sediul autorităţii sau al instituÅ£iei publice, în spatii special destinate acestui scop.

    (5) Autorităţile ÅŸi instituÅ£iile publice au obligaÅ£ia să pună la dispoziÅ£ia persoanelor interesate contractele de privatizare încheiate după intrarea în vigoare a prezentei legi, prin consultarea la sediul acestora. Prevederile de mai sus nu se aplica în cazul contractelor de privatizare care se încadrează în sfera de aplicare a dispoziÅ£iilor art. 12 alin. (1).

------------

    Alin. (5) al art. 5 a fost introdus de art. unic din LEGEA nr. 188 din 19 iunie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 425 din 26 iunie 2007.

 

 

CAP. III

    SancÅ£iuni

 

    ART. 21

    (1) Refuzul explicit sau tacit al angajatului desemnat al unei autorităţi ori instituÅ£ii publice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi constituie abatere ÅŸi atrage răspunderea disciplinara a celui vinovat.

    (2) Împotriva refuzului prevăzut la alin. (1) se poate depune reclamaÅ£ie la conducătorul autorităţii sau al instituÅ£iei publice respective în termen de 30 de zile de la luarea la cunoÅŸtinţă de către persoana lezată.

    (3) Dacă după cercetarea administrativa reclamaÅ£ia se dovedeÅŸte întemeiată, răspunsul se transmite persoanei lezate în termen de 15 zile de la depunerea reclamaÅ£iei ÅŸi va conÅ£ine atât informaÅ£iile de interes public solicitate iniÅ£ial, cât ÅŸi menÅ£ionarea sancÅ£iunilor disciplinare luate împotriva celui vinovat.

    ART. 22

    (1) În cazul în care o persoana se considera vătămată în drepturile sale, prevăzute în prezenta lege, aceasta poate face plângere la secÅ£ia de contencios administrativ a tribunalului în a carei raza teritorială domiciliază sau în a carei raza teritorială se afla sediul autorităţii ori al instituÅ£iei publice. Plângerea se face în termen de 30 de zile de la data expirării termenului prevăzut la art. 7.

    (2) InstanÅ£a poate obliga autoritatea sau instituÅ£ia publică să furnizeze informaÅ£iile de interes public solicitate ÅŸi să plătească daune morale ÅŸi/sau patrimoniale.

    (3) Hotărârea tribunalului este supusă recursului.

    (4) Decizia CurÅ£ii de apel este definitiva ÅŸi irevocabilă.

    (5) Atât plângerea, cât ÅŸi recursul se judecă în instanţă, în procedură de urgenţă, ÅŸi sunt scutite de taxă de timbru.

----------

    Alin. (5) al art. 22 a fost modificat de art. 42 din LEGEA nr. 76 din 24 mai 2012 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 365 din 30 mai 2012.

 

    CAP. IV

    DispoziÅ£ii tranzitorii ÅŸi finale

 

    ART. 23

    (1) Prezenta lege va intra în vigoare la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    (2) În termen de 60 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, Guvernul va elabora, la iniÅ£iativa Ministerului InformaÅ£iilor Publice, normele metodologice de aplicare a acesteia.

    ART. 24

    (1) În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi Ministerul InformaÅ£iilor Publice, Ministerul ComunicaÅ£iilor ÅŸi Tehnologiei InformaÅ£iei ÅŸi Ministerul FinanÅ£elor Publice vor înainta Guvernului propuneri privind masurile necesare pentru ca informaÅ£iile de interes public să devină disponibile în mod progresiv prin intermediul unor baze de date informatizate accesibile publicului la nivel naÅ£ional.

    (2) Masurile prevăzute la alin. (1) vor privi inclusiv dotarea autorităţilor ÅŸi instituÅ£iilor publice cu echipamentele de tehnica de calcul adecvate.

    ART. 25

    Pe data intrării în vigoare a prezentei legi se abroga orice prevederi contrare.

 

    Aceasta lege a fost adoptată de Senat în ÅŸedinţă din 13 septembrie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din ConstituÅ£ia României.

 

 

loading...