Certificat de apreciere din partea conducerii Școlii Nicolae Russu din Sita Buzăului
Pentru proiectele cultural-educative pe care MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, prin muzeografii săi, le-a derulat pe parcursul anilor în zonă, am primit din partea conducerii Școlii „Nicolae Russu” din comuna Sita Buzăului un certificat de apreciere, care ne onorează, dar ne și obligă să continuăm la un nivel înalt colaborarea dintre MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni și școlile din comuna Sita Buzăului.
Încă de la înființarea punctului muzeal Prima Școală Românească din Sfântu Gheorghe am încercat să avem o colaborare strânsă cu școlile din județul Covasna, dar și cu alte instituții de cultură din zonă.
Treptat în timp ce oferta de educație muzeală a crescut am reușit să trecem granițele județului nostru și să desfășurăm activițăți de educație muzeală și în alte județe, precum Brașov, Buzău, Harghita, Mureș.
În prezent oferta de ateliere de educație muzeală pe care le organizăm în cadrul punctului muzeal Prima Școală Românească dar și în diferite locații, la cerere, este următoarea:
- Ateliere de scriere pe tăblițe.
- Ateliere de scriere cu tocul.
- Ateliere de scriere cu pana.
- Ateliere de pictură pe vase.
- Ateliere de modelaj în lut.
Din anul 2011, de când a fost inaugurat punctul muzeal Prima Școală Românească din Sfântu Gheorghe, am avut o activitate bogată cu multe școli din județul Covasna.
Una dintre școlile partenere cu care am derulat, încă din primii ani, activități comune este Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din comuna Sita Buzăului, care are în subordine următoarele structuri școlare: Şcoala Gimnazială Nr. 2 din localitatea Ciumernic, Şcoala Gimnazială Nr.3 din localitatea Bobocea, Şcoala Gimnazială din localitatea Zăbrătău.
Pe lângă activitățile de educație muzeală la aceste școli am itinerat diferite expoziții cu teme istorice, în special legate de Unirea de la 1 Decembrie: ,,Formarea şi activitatea Gărzilor Naţionale în zona Trei Scaune, Ciuc şi Odorhei, desemnarea delegaţilor şi participarea la Marea Adunare de la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918”; ,,Contribuția învățământului confesional românesc din Trei Scaune la Marea Unire”, ,,Românii din fostele scaune secuiești și Marea Unire”; ,,Personalități covăsnene și harghitene ale Marii Uniri”; Marile Bătălii ale primului Război Mondial în Carpații de Curbură – teledetecție și arheologie aeriană”.
De asemenea am avut și proiecte de cercetare în care MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni a avut partener Școala Gimnazială „Nicolae Russu” cu toate școlile arondate, ca de exemplu proiectul de cercetare intitulat: „Învățământul românesc din Depresiunea Întorsura Buzăului”. Acest proiect de cercetare în care MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăritenia fost lider de proiect s-a derulat în anii 2023 și 2024, fiind implicate cadre didactice, elevi și foști elevi din școlile menționate, dar și foști profesori care au educat și îndrumat multe generații de elevi.
De-a lungul timpului am participat la șezători culturale, concursuri literare și pe teme de istorie, lecții deschise legate de evenimente istorice și tradiții populare: 1 Decembrie(Marea Unire), 24 ianuarie Mica Unire, Sărbătoarea de Dragobete, Sărbătoarea Mărțișorului.
Toate activitățile pe care le- am desfășurat în parteneriat cu școlile din comuna Sita Buzăului, s-au bucurat de apreciere atât din partea elevilor implicați, dar și din partea comunității (Primărie, Căminul Cultural din Sita Buzăului, Comitetul de părinți).
Mulțumim pe această cale următoarelor persoane: prof. Cătălina Stoica (director), Fercu Alexandru (director adjunct), dar și celor celor care au fost în conducerea școlii pe parcursul acestor ani: prof. Iosif Radu, prof. Mihaela Renga, prof. Otilia Buzea.
Mulțumim profesorilor responsabili pentru școlile de structură: prof. Elena Onea (Şcoala Gimnazială Nr. 2 din localitatea Ciumernic ); prof. Mihaela Banciu (Şcoala Gimnazială din localitatea Bobocea), prof. Raluca Mircea (Şcoala Gimnazială din localitatea Zăbrătău).
Mulțumim tuturor cadrelor didactice care ne -au sprijinit (aici lista este foarte lungă pentru că știm că aproape toate cadrele didactice au fost implicate și au contribuit la activitățile organizate de MNCR la școlile din Comuna Sita Buzăului .
Ne dorim să continuăm această frumoasă colaborare și în anii următori.
Material realizat de Florin Herteg, muzeograf responsabil Prima Școală Românească din Sfântu Gheorghe.
Noutati