Jurnal de călătorie în Islanda
Jurnal de călătorie în Islanda
ISLANDA – Diseminarea experienței în două acte
ACTUL I
Islanda, o lume între două erupții vulcanice, cu peisaj selenar, vânt aprig, frig și ceață, apoi culoare, artă, bogăție sufletească, înțelepciune, disciplină și multe povești spuse cu emoție. În urmă cu o săptămână îmi luam la revedere de la o lume în care vrei să revii, să descoperi, să înveți. Au fost 6 zile de conectare cu cultura și civilizația islandeză. Deși e greu să cuprinzi grandoarea unei lumi extraordinare în doar câteva cuvinte, fiecare zi mi-a oferit o experiență nouă și de neuitat:
ZIUA (28 oct.)
Educație muzeală cu focus pe experiența completă a vizitatorului
Periplul islandez a început din Reykjavik la Institutul Arni Magnusson pentru Studii Islandeze - cladire nouă special concepută pentru a găzdui colecția națională de manuscrise și carte veche, cu facilități pentru public: bibliotecă, sală de lectură, cafenea și o viitoare expoziție, a continuat cu discuții cu focus pe activitățile cu publicul și beneficiile financiare pe care le oferă cafeneaua și magazinul de suveniruri de la Muzeul Național de Istorie al Islandei –,apoi cu activitățile de pedagogie muzeală de la Galeria Națională de Artă a Islandei.
ZIUA (29 oct.)
Cum se spun poveștile
Continăm pe Westman Islands primul obiectiv a fost vizitarea Muzeului Eldheimar, dedicat erupției vulcanului din ianuarie 1973, erupție ce a schimbat viața tuturor de pe insulă. Clădirea muzeului a fost construită în jurul unei locuințe excavate din nisip și cenușă vulcanică. La momentul exploziei insula avea aproximativ 8000 de locuitori, toți au fost salvați datorită flotei de nave pescărești ce se afla în port."
Apoi Centrul Cultural Local, Muzeul Comunității, Herjolfsdalur Viking House unde aflăm de povestea primului viking venit pe insulă care a pus supremație pe un izvor de apă dulce și tragicul lui destin și ziua s-a încheiat cu povestea clădirii Primăriei, relatată de viceprimar. La ieșire, am avut parte de spectacolul cerului și surpriza luminilor nordului.
Ziua (30 oct.)
Cum se exprimă istoria și geologia locurilor prin inovație și tehnologie
Vizităm Lava Museum, un muzeu privat, foarte frumos și imersiv, apoi Skalholt - situl vechii capitale a Islandei și Parcul Natural Thingvellir, unde se observă riftul atlantic dar și locul unde a fost constituit primul parlament.
Lecția învățată în primele trei zile din cadrul inițiativei bilaterale a fost aceea de a da valoare lucrurilor prin pasiunea cu care povestești despre ele și atunci când crezi că s-au scris toate poveștile despre Islanda, altele noi se nasc din tot felul de experiențe (dacă puii de puffin au invadat într-o seara portul din Westman Islands (atrași de luminile orașului) și zeci de oameni cu copiii lor s-au mobilizat și i-au adunat în cutii de carton, ca să-i protejeze și sa-i elibereze a doua zi dintr-un punct fix, au scris repede o carte pentru copii, au tradus-o în 7 limbi și uite așa se face educație).
ACTUL II
Explorarea lumii islandeze continuă încă 3 zile:
Ziua (31 oct)
Implicarea comunității în actul de cultură
O incursiune în lumea rurală a Islandei, o vizită la Casa Norvegiană din Stykkisholmur, în nordul Peninsulei Snaefellsnes-unde atât trecutul cât și prezentul sunt parte din expoziție (pe langă exponate vechi, apare și primul laptop, primul telefon mobil deținut de un demnitar, etc), apoi vizită la ferma Hraunhals- casa unei saga locale Eyrbyggja și locul unde comunitatea se reunește cu mic cu mare, de 2 ori pe lună pentru a spune povești și a se plimba prin natură.
"Ziua (1 nov.)
Natura, integrată în cultura și arhitectura locală
Continuăm călătoria prin peninsula Snaefellsnes, înconjurați de un peisaj încântător și trecând prin mai multe orășele pescărești.
Muntele Kirkjufell alături de coloane de bazalt au inspirat arhitectul Guðjón Samúelsson în designul catedralei Hallgrímskirkja din Reykjavik.
Hellissandur, în proximitatea Parcului Național Snæfellsjökull (care include faimosul vulcan acoperit de ghețar Snæfellsjökull) este considerat un „oraș al artei stradale” datorită numeroaselor picturi murale care împodobesc clădirile sale. Aici întâlnim numeroase rezidențe culturale care gazduiesc artiști de pretutindeni pe parcursul anului – The Freezer-Centru multicultural și hostel.
Ultimul obiectiv al zilei a fost Parcul Regional Snaefellsnes, iar după aceea ne-am întors în Reykjavik.
Ziua (2 nov.)
Reykjavik, capitala Islandei, un muzeu în aer liber care îți spune câte o poveste pe fiecare stradă, la fiecare pom, statuie, clădire
Un tur pietonal al orașului Reykjavik cu istoricul islandez Stefan Palsson și un pic de street food local - Hot dog islandez sau pulsa. După experiența la Sky Lagoon, ziua se încheie cu o cină unde s-au împărtășit impresii, experiențe cu gazda Maria Gylfadottir, povestitorul care ne-a însoțit și ne-a impresionat pe tot parcursul călătoriei.
Impresii finale:
Profesionalismul și devotamentul cu care comunitatea se implică în actul de păstrare a valorilor și istoriei islandeze inspiră profund! Am acumulat informații valoroase, tehnici de abordare a publicului, idei ingenioase de a folosi spațiile mici în scop educativ, inovație și tehnologie, totul în sensul de a face activitatățile culturale mai distractive și mai plăcute. Această experiență a fost o lecție continuă de cum să capitalizezi ideile în beneficiul publicului și a deschis larg porțile pentru viitoare proiecte culturale cu initiative bilaterale. Imaginea finală asupra Islandei este: o lume ireal de frumoasă și de colorată, care nu ar putea să existe fără oamenii speciali care să îi spună povestea mai departe.