slide3 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider

Cupa Ciobănașul de Țurcă la cerc, ediţia a II-a, în data de 31 august 2024, de la ora 11.00.

În perioada 31 august – 1 septembrie 2024, Primăria Întorsura Buzăului organizează evenimentul cultural-artistic „Ciobănașul”, (Ed. 51), care va avea loc la ”Campingul” din localitate.
În cadrul acestui program este organizat și proiectul sportiv
„Cupa Ciobănașul de Țurcă la cerc”, ediţia a II-a, în data de 31 august 2024, de la ora 11.00.
Competiţia este organizată de către MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (Sf. Gheorghe), Primăria Întorsura Buzăului și Asociaţia Sportivă „Ciucaş” Întorsura Buzăului, în parteneriat cu Club Sportiv ”RETELIN” din Întorsura Buzăului, Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, Școala Gimnazială ”Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, Școala Gimnazială ”Andrei Șaguna” din Barcani, Asociația Română a Jocurilor și Sporturilor Tradiționale, Federația Română de Oină și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Covasna din cadrul Agenției Naționale Antidrog.
Prin organizarea proiectului „Cupa Ciobănașul de Țurcă la cerc”, ne propunem documentarea și cercetarea patrimoniului cultural imaterial, în scopul cunoașterii modului de practicare a unor jocuri străvechi în rândul comunităților locale din zona Curburii Carpaților.
Jocul de ”ţurcă” este răspândit în toate zonele ţării şi nu numai, fiind cunoscut şi sub numele de „guia”. El se joacă după reguli specifice: ţurca la groapă, ţurca la cerc etc. Acest joc se practică, în general, între două echipe formate din minim 2 jucători, ce pot fi mixte, fără a se impune limite de vârstă și de timp.
La eveniment vor participa elevi, tineri şi adulţi de diferite vârste, foşti practicanţi de ţurca la cerc, din zona Depresiunii Întorsura Buzăului, organizați în 4 echipe mixte formate fiecare din 5 jucători, cu vârste cuprinse între 10 şi 60 ani.
Pentru ediția din acest an, echipa MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni va itinera expozițiile foto-documentare: ”Dacii din estul Transilvaniei” și ”Granița de Est a Provinciei Dacia Romană”.
Vă așteptăm cu drag!

loading...