slide2 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider

Cercetarea arheologică interdisciplinară a sitului Şoimeni Dâmbul Cetăţii, comuna Păuleni-Ciuc, jud. Harghita, campania 2024

Echipa de arheologi și cercetători din cadrul MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, coordonată de dr. Valerii Kavruk (în calitate de responsabil ştiinţific) şi formată din dr. Dan Buzea, dr. Dan Ştefan şi drd. Puskás József, au continuat, și în acest an, cercetarea arheologică interdisciplinară a sitului Şoimeni „Dâmbul Cetăţii”, comuna Păuleni-Ciuc, jud. Harghita.
Până la documentarea materialelor arheologice descoperite (ceramică, obiecte de piatră, os etc.) şi interpretarea prospecțiunilor geofizice, vă oferim câteva imagini din activitățile de astăzi, ce au vizat fotografierea și desenarea stratigrafiei, documentarea profilelor, dar și prelevarea unor probe pentru analiza radiocarbon.
Foto: Dan Buzea, arheolog
Scurtă prezentare
Situl Şoimeni, cunoscut în literaura de specialitate și sub denumirile de Ciomortan, Păuleni sau Păuleni Ciuc, se află la poalele Munților Ciucului, pe teritoriul administrativ al comunei Păuleni-Ciuc, județul Harghita, la cca. 1 km nord-est de satul component Şoimeni (Csikcsomortán) și ocupă un promontoriu natural cunoscut sub denumirea locală Várdomb (Dâmbul Cetății). Acesta din urmă este situat la altitudinea de 882 m, pe o șea de legătură între un bot de deal și un deal.
În prezent, situl de la „Dâmbul Cetății”, este pe departe cea mai remarcabilă așezare preistorică din Depresiunea Ciucului. Totodată, importanța deosebită a acestui sit rezidă în poziția cheie a acestuia în rețeaua căilor de comunicare între Transilvania și Moldova
Situl de la Păuleni-Ciuc – Dâmbul Cetăţii (Şoimeni) este cunoscut şi cercetat de MNCR în parteneriat cu instituţii din ţară şi străinătate din anul 1999 şi este un sit-cheie pentru cunoaşterea eneoliticului şi epocii bronzului din arealul aferent sectorului central-sudic al Carpaţilor Orientali.
Cercetările efectuate au descoperit în cadrul acestui sit vestigiile culturilor Cucuteni-Ariuşd, Bodrogkeresztúr, Coţofeni, Jigodin, Costişa-Ciomortan şi Wietenberg. Acestora li se adaugă descoperiri singulare de factură dacică târzie şi din epoca romană târzie sau post-romană timpurie, nedefinite cultural.
Este cel mai reprezentativ sit cu vestigiile culturii Costișa din Transilvania.
Patrimoniul arheologic mobil descoperit cu ocazia cercetărilor arheologice de la Dâmbul Cetăţii, este foarte bogat şi variat, multe piese au fost incluse în categoria Tezaur.
În prezent, majoritatea pieselor descoperite sunt expuse în cadrul expoziţiei permanente „Aşezarea preistorică de la Păuleni-Ciuc”, la sediul central al MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sf. Gheorghe, județul Covasna.

loading...