slide1 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider

Zilele Europene ale Patrimoniului la Prima Școală Românească din Sfântu Gheorghe - monument istoric, punct muzeal al Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni

Zilele europene ale patrimoniului, eveniment cultural celebrat anual de majoritatea instituțiilor cu profil muzeistic din Europa și implicit din România, au fost marcate și de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni în data de 12 și 13 septembrie, printr-o serie de activități desfășurate de instituție la Prima Școală Românească din Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, un edificiu cu statut de monument istoric. Toate activitățile s-au desfășurat sub coordonarea muzeografului MNCR Florin Herțeg.

Grupurile participante în cele două zile de activități dedicate patrimoniului cultural, elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială “Váradi József” și Colegiul Național “Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, au avut ocazia de a vizita expoziția foto-documentară itinerantă ,,Învățământul confesional în sud-estul Transilvaniei”, de a lua parte la vizite ghidate la punctul muzeal și de a participa la ateliere interactive de scriere pe tăblițe, după modelul celor aflate în patrimoniul Primei Școli Românești din Sfântu Gheorghe. Pornind de la manualul ,,A doua carte de Cetire pentru copiii şi copilele din anul al II-lea de şcoală", aflat în patrimoniul MNCR, muzeograful Florin Herțeg le-a citit elevilor povestea ,,Tăblița, stilul și buretele". Cartea a fost publicată la Brașov, la Editura Librăriei Ciurcu, în anul 1910. Apoi participanții au scris cu creta pe tăblițe fragmente din această povestire.  

Exponatul-vedetă - tăblița de scris

Cu această ocazie, muzeul a lansat și noi produse culturale în mediul online pe platforma Muzeul Virtual al Carpaților Răsăriteni, pe care le puteți descoperi în secțiunile ce se regăsesc aici https://muzeu.mncr.ro/.

Exponatul-vedetă, din categoria instrumentar școlar, a fost tăblița de scris, cu o vechime de cca 150 de ani, a cărei poveste interesantă o aflăm tot de la Florin Herțeg. Bunicii și străbunicii noștri au învățat să scrie și să citească pe „tăbliță”. Instrument simplu, o placă de ardezie, în ramă de lemn, asociată cu un „condei” de piatră. Obiectul, însoțit de o prezentare video, se găsește aici https://muzeu.mncr.ro/index.php/artefacte/colectii/arheologie/item/22-tablita. De asemenea, puteți vizualiza modelul 3D al tăbliței, cu ajutorul căruia avem posibilitatea de a descoperi în detaliu acest obiect, cândva nelipsit din școlile românești - https://sketchfab.com/3d-models/09-tablita-scris-16342-1bcee25b1f9a4f77be0ce761e375d094.

Zilele europene ale patrimoniului sunt organizate în comun de Uniunea Europeană și de Consiliul Europei, care a lansat acțiunea în 1985. Este unul dintre cele mai cunoscute evenimente culturale participative din Europa.

În timpul Zilelor europene ale patrimoniului, mii de monumente și situri își deschid porțile, unele dintre acestea fiind în mod normal închise publicului în restul anului. Evenimentul permite publicului să se bucure de vizite gratuite, să descopere patrimoniul cultural comun și să participe la protejarea patrimoniului european pentru generațiile actuale și pentru cele viitoare. În anul 2022, Consiliul Europei a ales tema Sustainable heritage / Patrimoniul durabil.

  Birou de presă MNCR

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni
Sf. Gheorghe, str. Gábor Áron, Nr.16
Tel: 0267314139

loading...