slide4 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider

Activități de cercetare arheologică sistematică din cadrul sitului Şoimeni ”Dâmbul Cetății”, comuna Păuleni-Ciuc, județul Harghita, iunie-iulie 2021

În perioada iunie-iulie 2021, echipa de arheologi din cadrul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni din Sf. Gheorghe, jud. Covasna, coordonată de dr. Valerii Kavruk (în calitate de responsabil științific) și formată din dr. Dan Buzea, dr. Dan Ștefan, dr. Maria-Magdalena Ștefan și drd. Puskás József, participă la activitățile de cercetare arheologică sistematică din cadrul sitului Şoimeni ”Dâmbul Cetății”, comuna Păuleni-Ciuc, județul Harghita.
La aceste cercetări arheologice sistematice participă și colaboratori externi cu specializări multiple în problemele preistoriei: prof. Univ. Dr. Gheorghe Lazarovici, dr. Roxana Munteanu și Björn Briewig, în calitate de membrii în colectivul de cercetare.
Cercetarea arheologică de la Șoimeni ”Dâmbul Cetății”, jud. Harghita se realizează cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, conform Autorizației de Cercetare Arheologică Sistematică nr. 72 din 17.05.2021.
În campania arheologică din anul 2021 echipa de cercetare și-a propus următoarele obiective:
- Cercetarea structurii valului de apărare din capătul de vest al sitului și corelarea stratigrafică a acestuia cu stratigrafia incintei sitului;
- Elucidarea structurii valului de apărare din capătul de nord al sitului, cercetarea urmelor șanțurilor defensive și corelarea stratigrafică a acestora cu stratigrafia incintei sitului;
- Stabilirea cronologiei sistemului defensiv din capătul sitului prin prelevare de probe pentru analize radiocarbon și prin analiza startigrafiei suprafețelor cercetate.
În prezent, echipa de cercetare lucrează două sectoare ale sitului:
o în sectorul vestic pe o suprafață de 6x4 m, zonă în care sunt cercetate vestigii arheologice atribuite locuirilor din perioada epocii bronzului mijlociu (Costișa-Ciomortan și Wietenberg). Cele două entități culturale au ocupat și locuit situl de la Dâmbul Cetății în intervalul cronologic cca. 2100-1500 a. Chr.
o În sectorul nordic al sitului pe suprafața de 14x2 m, zonă în care sunt cercetate structurii de locuit din perioada eneolitică de tip Cucuteni-Ariușd (cca. 4250-3.900 a. Chr) formate din locuințe incendiate și posibile structuri defensive (șanț de fortificație?). Tot în această zonă se documentează structura valului de fortificație atribuit locuirii din epoca bronzului (Costișa-Ciomortan și Wietenberg) și cel puțin două șanțuri care apărau cel mai probabil așezarea tot pe parcursul acestei perioade a epocii bronzului.
În prezent, majoritatea pieselor descoperite la Șoimeni ”Dâmbul Cetății”din perioada 1999-2011, sunt expuse în cadrul expoziţiei permanente „Aşezarea preistorică de la Păuleni-Ciuc”, la sediul central al MNCR din Sf. Gheorghe.
Toate bunurile arheologice descoperite în perioada 2012-2021, care se pretează pentru a fi expuse în cadrul expoziției amintite mai sus, urmează cursul firesc al programelor de conservare, restaurare, publicare, clasare și valorificare expozițională ale Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni.

 

loading...