slide2 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider

Prelucrarea materialelor arheologice descoperite de arheologi în perioada campaniilor de cercetare în situl Cetatea Vápa de la Bixad, judeţul Covasna şi în situl Șoimeni, comuna Păuleni-Ciuc din judeţul Harghita.

Ce se mai întâmplă la muzeu?

În aceste zile conservatorii Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni prelucrează materialele arheologice descoperite de arheologi în perioada campaniilor de cercetare în situl Cetatea Vápa de la Bixad, judeţul Covasna şi în situl Șoimeni, comuna Păuleni-Ciuc din judeţul Harghita.

Procesul constă în sortare, spălare, marcare, conservare, înregistrare, analizare, interpretare și pregătire pentru depozitare permanentă a tuturor materialelor reținute ca rezultat al săpăturilor și diseminarea acestor rezultate. Astfel de materiale includ toate elementele patrimoniului arheologic (artefacte, structuri și materiale de construcții, reziduri industriale, ecofacte, vestigii biologice de origine umană sau animală etc), numite de obicei “descoperiri”.
Toate materialele arheologice fac parte din patrimoniul arheologic, iar prelucrarea acestora este parte integrantă a cercetării arheologice.
Prelucrarea materialului arheologic are drept rezultat un material arhivat, ordonat, bine documentat, accesibil, care constituie resurse pentru cercetarea viitoare, fiind esențial pentru înțelegerea siturilor arheologice.
Toate descoperirile trebuiesc colectate, sortate, cuantificate, marcate, înregistrate, etichetate, împachetate și depozitate.

loading...