slide1 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider

Campania arheologică de la situl Şoimeni, jud.Harghita-august 2020

Campanie arheologică la situl Șoimeni, comuna Păuleni-Ciuc, jud.Harghita-august 2020

Situl Şoimeni, cunoscut în literatura de specialitate și sub denumirile de Ciomortan, Păuleni sau Păuleni Ciuc, se află la poalele Munților Ciucului, pe teritoriul administrativ al comunei Păuleni-Ciuc, județul Harghita, la cca. 1 km nord-est de satul component Şoimeni (Csikcsomortán) și ocupă un promontoriu natural cunoscut sub denumirea locală Várdomb (Dâmbul Cetății). Acesta din urmă este situat la altitudinea de 882 m, pe o șea de legătură între un bot de deal și un deal. Ambele, precum și dealul aflat în vecinătatea nordică a sitului se înalță mult deasupra acestuia din urmă, diminuându-i drastic vizibilitatea.
În campania arheologică din anul 2020 echipa de cercetare a Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni și-a propus următoarele obiective:
- elucidarea structurii valului de apărare din capătul de vest al sitului și corelarea stratigrafică a acestuia cu stratigrafia incintei sitului;
- elucidarea structurii primului șanț de apărare din capătul de vest al sitului;
- elucidarea structurii celui de-al doilea șanț de apărare din capătul de vest al sitului;
- elucidarea structurii celui de-al treilea șanț de apărare din capătul de vest al sitului;
- corelarea structurilor tuturor elementelor defensive din capătul de vest al sitului;
- stabilirea cronologiei sistemului defensiv din capătul de vest al sitului;
- verificarea prin sondaje a urmelor șanțurilor defensive detectate prin cercetări non-invazive în partea nord-vestică a sitului.
În prezent situl de la „Dâmbul Cetății” este pe departe cea mai remarcabilă așezare preistorică din Depresiunea Ciucului. Totodată, importanța deosebită a acestui sit rezidă prin poziția cheie a acestuia în rețeaua căilor de comunicare între Transilvania și Moldova. Este cel mai reprezentativ sit cu vestigiile culturii Costișa din Transilvania.
Patrimoniul arheologic mobil descoperit cu ocazia cercetărilor arheologice de la Dâmbul Cetăţii este foarte bogat şi variat, iar multe piese au fost incluse în categoria Tezaur.
În prezent, majoritatea pieselor descoperite sunt expuse în cadrul expoziţiei permanente „Aşezarea preistorică de la Păuleni-Ciuc”, la sediul central al MNCR din Sf. Gheorghe.
www.mncr.ro

loading...