slide3 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider

Ziua Porților Deschise pe Șantierul arheologic Păuleni Ciuc Ciomortan 2013

Ziua Porților Deschise – Șantierul arheologic Păuleni Ciuc – Ciomortan

(Várdomb – Dâmbul Cetății)

Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe a început în luna iulie 2013 cercetările arheologice sistematice în situl de la Păuleni Ciuc – Ciomortan (Șoimeni) Dâmbul Cetății - Várdomb” jud. Harghita.

Cercetările arheologice au fost coordonate de dr. Valerii Kavruk și dr. Dan Buzea, arheologi de la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe. Colectivul de cercetare a fost format din specialiști de la mai multe instituții din țară și strainătate: prof. univ. dr. Gheorghe Lazarovici, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu; dr. Roxana Munteanu și Daniel Garvăn, de la Complexul Muzeal Județean Neamț, Piatra Neamț; Conf. univ. dr. Corneliu Beldiman, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” din București; Raymond Whitlow – asistent, State University of New York at Buffalo și Andrei Gonciar – geoarheolog – director de teren, ArchaeoTek-Canada și Björn Briewig, arheolog din Berlin (Germania).

În acest an echipei de cercetare i s-au alăturat studenți ai Facultății de Istorie din cadul Universității "Dimitrie Cantemir" din București, care și-au efectuat stagiul de practică, participând la activități precum cercetarea complexelor de locuit ce datează din perioada epocii cuprului (eneoliticul) aparținând culturii Cucuteni-Ariușd (4150-3900 î. Hr.),  cercetarea sistemului de fortificație al așezării (valul de pământ) atribuit locuirii din epoca bronzului (cultura Costișa-Ciomortan, 2200-1900 î. Hr.) și cercetarea unei locuințe care datează din perioada mijlocie a epocii bronzului (cultura Wietenberg, 1900-1500 î. Hr.). Studenții au lucrat sub îndrumarea arheologilor la cercetările de teren în vederea descoperirii vestigiilor arheologice preistorice de la Dâmbul Cetății.

Sâmbătă, în data de 20 iulie 2013, între orele 10:00 - 18:00 specialiștii îi așteaptă pe toți cei interesați să viziteze situl și să urmărească cum lucrează aceștia la cercetarea celei mai impresionante descoperiri din acest an - o groapă rituală datată în perioada Epocii Bronzului, formată dintr-o depunere de vase ceramice. 

Membrii echipei de cercetare vor oferi vizitatorilor informații despre toate campaniile de cercetare arheologică desfășurate până în prezent la situl arheologic Păuleni Ciuc-Ciomortan „Vardomb - Dâmbul Cetății”, jud. Harghita, și le vor prezenta acestora cele mai importante descoperiri din acest an: piese din os, ceramică, piatră, unele dintre acestea cu o vechime de peste 6.000 de ani.

După ce vizitați șantierul arheologic vă invităm să vizitați și prima expoziție dedicată în totalitate așezării preistorice de la Păuleni – Ciuc, Dâmbul Cetății, la sediul Muzeului din Sf. Gheorghe, strada Gábor Áron nr. 16. Aici veți putea păși în preistorie, veți vedea reconstituiri tridimensionale care descriu viața strămoșilor noștri, artefacte originale descoperite în timpul cercetărilor arheologice, ritualuri și practici arhaice prezentate cu ajutorul celor mai moderne tehnici existente în țară în acest moment. 

 

Coordonatorul proiectului este dr. Dan Buzea, arheolog la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni.

Vă așteptăm cu drag!

 

loading...