slide4 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider

Az Érintsd meg a történelmet pályázat eredményei

A Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeúm hirdeti hogy a júniusban  elinditott  „Érintsd meg a történelmet” pályázat véget ért. A pályázat keretében a Múzeum az ART & CO Egyesület és a romániai Vakok és gyengénlátók országos szövetség közremüködésével, valamint az AFCN (romániai kulturális nemzeti alap) anyagi támogatásával egy tapintható ideiglenes kiállitást szervezett.

Az „Érintsd meg a történelmet” kiállitás egy különleges múzeumi séta a vak és gyengénlátó vendégeink részére, amely két jelenlegi kiállitásunkat kisérte: A csikpálfalvi őskori település – Várdomb és A sepsiszentgyörgyi Első Román Iskola tárlatokat. Ezáltal Romániaban ez a másadik kiállitás amely kimondottan a vak és gyengénlátó vendégek számára készült.   

 

Habár kezdetekor az „Érintsd meg a történelmet” kiállitás kimondottan a vak és gyengénlátó vedégek számára készült, a szervezők egy hagyománytól eltérő múzeumi élményt kináltak mindenki részére: tapintáson keresztűl ismertették meg történelmünket mindazoknak akik közelebb szeretttek kerülni hozzá. Ezáltal a kiállitás átlépte a múzeumi küldetését, egy igazi szociális eszközé válva, felhozva a nagyközönség figyelmét a vak és gyengénlátó személyek különleges igényeikre, amelyekre nap mint nap kevés figyelmet háritunk. 

 

 

A vendégeink véleménye alapján született pályázatunknak egyik legfontosabb eredménye:

 

„Könnyekig meghatott, gratulalok mindazoknak akik a vakokra gondoltak kulturális szempontoból is... Nap mint nap figyelemben kéne vegyük hogy egy igazi „kincset” hordozunk – a „látási” képességet. Nagyon szépen köszönöm!”

 

„Amikor beléptem a vakoknak készitett múzeumban kiváncsi és lelkes voltam, de amikor kiléptem rájöttem hogy min mennek keresztül ök nap mint nap” (egy tanuló, Bârlad)

 

„Amikor beléptem az első teremben egy vak világ szineket kapott kezeimen keresztül. Gratulálok!” (egy tanuló)

 

            „A lelki szemek és a kezek egy más „valóságot” látnak. Egy csodálatos ötlet, mindenki át kéne vegye. Csak akkor tudunk egy embert teljesen megérteni amikor az ö cipőjébe kerülünk. Sok szerencsét”

 

 

            Kiállitásunk 2012 június 14. – július 31. között volt nyitva, amely idő alatt 659 hazai és külfőldi (Magyarország, SUA, Anglia, Németország, Olaszország stb.) vendég tapintotta meg, közöttük 195 gyengénlátó vagy vak vendég, Kovászna, Brassó és Hargita megyékből. A kiállitásra a belépés ingyenes volt. 

Az eredményeket tartalmazó doukmentumot erről az oldalról lehet letölteni. 

Az „Érintsd meg a történelmet” kiállitás szeptember közepéig várja vendégeit a KKNM-ban. A belépő ára – 1,5 lej mindenki részére. Ezután a kiállitás régészeti része vándorolni fog. Az első megálló Galați-on lessz, egy ujabb pályázat keretében „Ismerd meg történelmed tapintáson keresztül”, amelyet a Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeum, az ART & CO Egyesület és a romániai Vakok és gyengénlátók országos szövetség közremüködésével, valamint az AFCN (romániai kulturális nemzeti alap) anyagi támogatásával szervez a Galați-i Történelmi Múzeum. 

            A kiállitást kisérő audió-tárlatvezetést ingyen biztositjuk továbbra is.    

 

 

            Az „Érintsd meg a történelmet” kiállitás szervezői és a pályázaton belül kedvezményezett személyek hálásak az AFCN-nek, megköszönik a megadott lehetöséget egy ilyen pályázat létrehozásához, az anyagi támogatáson keresztül mutatott bizalomért. Ugyanakkor hálások vagyunk minden támogatónk és partnereink közremüködéséért.

            Hálásak vagyunk a munkacsapat minden egyes tagjának, és minden támogatónknak. Nélkülük a pályázatunk nem érte volna el és nem lépte volna át az elején eltervezett eredményeket.

 

Média partnereink:

 

ArtClue: Eastern Europe Art Magazine (www.artclue.net), Asociatia Opus, Ceașca de Cultură (www.ceascadecultura.ro), Hotcity (www.hotcity.ro), Întorsura Buzăului (www.intorsura.ro), Mesagerul de Covasna (www.mesageruldecovasna.ro), Metropotam (www.metropotam.ro), Modernism: Tabloid de Artă și Stil (www.modernism.ro), Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa" (www.antipa.ro), Observatorul de Covasna (www.covasnamedia.ro), Online Gallery: Pixels of Culture (www.onlinegallery.ro), Radio ItsyBitsy (www.itsybitsy.ro), Radio România Cultural (www.radioromaniacultural.ro), Salut București (www.salutbucuresti.ro), Senso TV (www.sensotv.ro/arte), TVR Cultural Vernisaje: Art Events Romania (www.vernisaje.com), WebCultura (www.webcultura.ro)

 

Bővebb információkért megkérjük, hogy hívják a 0267/314139-es (múzeum titkársága) vagy a 0735561675-ös telefonszámokat, valamint kérjenek felvilágosítást e-mailben a deakandrea.mncr@gmail.com címen.

Ujdonságok
Partnerek
loading...