slide5 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider

Noi expoziții la Muzeul Oltului și Mureșului Superior

DIALOGUL PRIN ARTĂ ȘI ICONOGRAFIE AL ELEVILOR DE LA

 COLEGIUL NAȚIONAL DE ARTĂ “OCTAV BĂNCILĂ” DIN IAȘI

ȘI CENTRUL CULTURAL „MIRON CRISTEA” MIERCUREA CIUC

 

„Viața este frumoasă și trebuie făcut în așa fel

ca acest lucru să-l poată confirma oricine pe pământ.” (Dostoievski)

 

Vineri, 23 martie, ora 16.00, la Muzeul Oltului și Mureșului Superior, strada Petöfi Sandor nr. 23, vor fi vernisate două expoziții inedite prin tematica pe care o propun, confirmând frumusețea vieții, în sensul celor afirmate de Dostoievski. Prima expoziție de grafică și pictură „Înțelesul vieții în artă”, ce cuprinde lucrările  elevelor Roxana-Elena Ichim și Cezara Bradu de la Colegiul Național de artă “Octav Băncilă” din Iași, se dorește a fi o căutare a răspunsului la  întrebarea, izvorâtă din puritatea sufletească a copiilor și a tinerilor artiști, despre viață și sensul ei, și descoperă profunda dorință de a-l afla. Răspunsul îl va găsi în dialogul ce-l propune cea de a doua expoziție de icoane „Arta și viața ca rugăciune” a elevilor de la cercul de pictură „Românașul” al Centrului Cultural „Miron Cristea” din Miercurea Ciuc, care vrea să transmită un mesaj: căutarea sensului vieții fără Dumnezeu este zadarnică osteneală. Sensul vieții se găsește prin raportarea la Izvorul ei, Care este Dumezeu, și la Sfinții Săi, reprezentați în icoane ca modele umane de căutare și găsire a sensului vieții, dincolo de hotarele creației. Sensul artei este rugăciunea, este rugăciunea artistului. Dacă această rugăciune, dacă operele lui pot aduce oamenii la Dumnezeu, atunci viața își va căpăta întregul sens: acela, esențial, de a sluji.

Această perspectivă creștină ne-o pune în fața ochilor duhovnicești toată această perioadă de pregătire a Postului Paștelui, care ne va înlesni întâlnirea cu Viața cea Adevărată pe Crucea Golgotei-Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu. În El găsim și izvorul și sensul vieții omului.

Cântarea religioasă în interpretarea corului Mira, dirijat de doamna profesoară Dirtu Gabriela Petronela, pe care o vom asculta la vernisarea celor două expoziții, va întări răspunsul căutării și va confirma frumusețea vieții și a omului. Corul Mira, actualmente este cel mai tânăr cor din Iași ca vârstă a cântareților, aceștia fiind marea majoritate liceeni de la Colegiul Național de artă “Octav Băncilă”. În cei 10 ani de la înființare și activitate au participat la numeroase concursuri corale naționale și internaționale, de unde s-au întors cu rezultate deosebite, printre care menționăm (Cehia 2001, Danemarca 2003, Olanda 2005, 2007, Franța 2007, 2010, Italia 2010, Olimpiada Națională din 2009 de la Focșani, unde au fost laureați, Olimpiada Naționala de la Brăila 2010 și Arad 2011(premiul al II-lea) Concursul Național Coral „Cântați Domnului” de la București, organizat de Patriarhia Română (premiul al II-lea). O provocare deosebită pentru ei s-a datorat invitației primite de a participa la Festivalul Internațional de Muzică Religioasă Contemporană de la Rouen din 2010, în cadrul căruia au făcut cunoscut tezaurul muzicii corale românești peste hotare, dar au dat dovada că pot stăpâni și interpreta cu succes și muzica religioasă contemporană din repertoriul universal. Participarea la acest festival a prilejuit susținerea de concerte de muzică religioasă și de prelucrari corale ale cântecului popular românesc în parohii românești din Milano, Varesse, Paris și Limour.

 

Prof. Nicoleta Ploșnea

Centrul Cultural „Miron Cristea”

 

Organizatori:

Centrul Cultural „Miron Cristea”-Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei

Muzeul Oltului și Mureșului Superior-Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni

Colegiul Național de artă “Octav Băncilă” din Iași

Colaboratori:

- Inspectoratul Școlar Județean Harghita

- Colegiul Național „Octavian Goga” Miercurea-Ciuc

- Școala Generală „Liviu Rebreanu” Miercurea-Ciuc

- Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” Miercurea-Ciuc

 

*****

Elevele Cezara Bradu și Roxana-Elena Ichim sunt câstigătoarele câtorva premii în domeniu, care le-au oferit un impuls, în perfecționarea tehnicii de lucru. ROXANA a pășit în lumea artei la Miercurea Ciuc, la Centrul Cultural „Miron Cristea”, pictând icoane pe sticlă și obținând la Olimpiada de „Mesteșuguri tradiționale și artistice” premiul I, doi ani la rand (2005-2006). Din 2007 este eleva Colegiul National de Artă „Octav Băncilă” din Iași, unde a descoperit pasiunea pentru grafică, cu ajutorul domnului profesor Vanau Vicențiu. A participat la numeroase expozitii alături de colegii săi, iar în iunie 2011 a realizat expoziția personală la Hotel Europa din Iași, în cadrul Taberei Naționale „George Apostu”, Valea Budului, Bacău obtinând  premiul II pentru grafică și premiul I pentru ATC-uri. Alte premii obținute: mentiune la Concursul National de Artă Plastică, Decorativă și Fotografică, 2011; mențiune la Concursul Internațional de Creație Plastică „Mihai Eminescu”, 2012.

CEZARA a început pictura cu 7 ani în urmă, la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași. A participat la numeroase expoziții de grup, în cadrul școlii, dar cea mai importantă, a fost expoziția personală de grafică si pictură, panotată în sala de expoziții a Hotelului Europa din Iași, 2011. Sub îndrumarea doamnei profesor Doina Tudor a participat la diferite expoziții și concursuri, obținând: premiul II la simpozionul international de fotografie- 2011; premiul I la concursul international ”Eminesciana” 2012; premiul III-secția pictură la concursul național organizat de Poliția Română 2010.

 

loading...