slide2 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider

Expoziția Artă și meșteșug în epoca Regatului Dac. Artefacte de os și corn

Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni vă invită să vizitați o nouă expoziție deschisă la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea-Ciuc: „Artă și meșteșug în epoca Regatului Dac. Artefacte de os și corn 

 

Expoziția, găzduită de Muzeul Oltului și Mureșului Superior, este organizată, prin intermediul unei ample colaborări, de Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva; Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, Facultatea de Istorie, Centrul de Cercetări de Istorie Națională și Europeană, București; Muzeul „Castelul Corvinilor”, Hunedoara; Muzeul de Istorie Sighișoara și Asociația „ProCorvina”, Hunedoara.

Expoziția etalează o concepție originală și un design special, reunind materiale grafice (fotografii, desene, scheme) și texte explicative pe roll-ups și panouri de mari dimensiuni, ilustrând mediul animal în cursul celei de a doua epoci a fierului și evoluția utilizării complexe a elementelor scheletice animale (materiile dure animale) pe teritoriul României, ca și elemente ale „bestiarului” dac în reprezentări de epocă pe artefacte precum vase ceramice, piese de bronz, aur și argint, scenele Columnei Traiane etc. Acestora li se adaugă numeroase artefacte de os și corn de cerb și căprior, provenind din cercetările mai vechi sau recente efectuate în patru importante situri dacice din Transilvania de sud-vest și Banat: Ardeu-„Cetățuie” și Hunedoara-„Grădina Castelului”, jud. Hunedoara; Sighișoara-„Wietenberg”, jud. Mureș; Unip-„Dealul Cetățuica”, jud. Timiș.

 

 

Este vorba de obiecte diverse, etalate pentru prima dată într-o astfel de formulă (cele mai multe dintre ele chiar rămase nevalorificate expozițional până acum), de mare interes deopotrivă pentru specialiști și marele public, atât în planul valorizării patrimoniului arheologic național mobil, cât și în acela al ilustrării unor manifestări tehnologice speciale din vremea civilizației dacice: unelte și accesorii, precum mânerele, șaibele și plăselele din corn de cervide; una dintre acestea (descoperită la Ardeu-„Cetățuie”) reprezintă, până acum, un unicat în spațiul României; este decorată cu motive geometrice gravate, puse în evidență în mod spectaculos prin designul expunerii și prin fotografii realizate cu ajutorul microscopului digital; tot aici se cuvine menționat un superb manșon din corn de cerb, provenind de la Unip-„Dealul Cetățuica”, excepțional conservat, decorat în manieră similară și valorificat prin aceleași tehnici ale microscopiei digitale; arme (vârfuri de săgeți); piese de port (piepteni din corn de cerb) și de podoabă (mărgele, pandantive), între care se remarcă acelea confecționate din canini de cerb, elemente anatomice având semnificații simbolice și magico-religioase aparte, fiind, în același timp, trofee căutate și foarte apreciate de vânătorii tuturor timpurilor. Trebuie remarcată și prezența unui zar de os, foarte bine păstrat, piesă de import din lumea romană, atribuit (cu probabilitate) locuirii dacice din cetatea de la Ardeu.

Un segment important al expoziției se referă la reconstituirea experimentală, după toate rigorile domeniului, a unui atelier de meșter dac specializat în prelucrarea osului și a cornului de cervide și de erbivore, contribuție de mare atracție pentru public datorată unuia dintre cei mai buni specialiști ai domeniului, arheologul drd. Marius Barbu; în ambianța acestui „colț tehnologic” regăsim atât uneltele de fier specifice (topor, secure, cuțite diverse, sfredel, ferăstrău, instrumente pentru gravat etc., ele însele reproduse experimental), materiile prime, brute sau procesate în diverse stadii, cât și obiectele finite, variate ca tipuri și perfect funcționale, identice acelora cunoscute în perioada de maximă evoluție a civilizației dacice. Sectorul atelierului experimental este completat cu un produs multimedia original, special creat pentru acest prilej și care rulează continuu pe un ecran LCD; este vorba de filmul care redă în detaliu realizarea unor artefacte din materii dure animale („actor”: Marius Barbu; regia, imaginea și montajul: Cristian Damiean).

În expoziție au fost incluse, ca elemente de ambianță de mare efect, replici ale unor vase ceramice dacice, amplasate pe butuci de fag din zona cetăților dacice din Munții Orăștiei; material osteologic recuperat în urma săpăturilor de la Ardeu; scheletele unor animale; coarne de cerb; o acvilă tratată taxidermic; două dintre celebrele piese arhitectonice decorative de calcar de la Grădiștea Muncelului, decorate cu siluete de păsări.

Tot în această perioadă, în paralel cu expoziția Artă și meșteșug în epoca Regatului Dac. Artefacte de os și corn la situl arheologic de la Păuleni-Ciuc „Dâmbul Cetății” se derulează Tabăra de arheologie experimentală CronOs, proiect finanțat de Admnistrația Fondului Cultural Național. Activitățile din cadrul taberei experimentale își propun reconstituirea modului de realizare a unor artefacte de os descoperite în cadrul cercetărilor desfășurate la Păuleni-Ciuc – „Dâmbul Cetății”, jud. Harghita, sau cunoscute și folosite în cursul eneoliticului și epocii bronzului din Transilvania (unelte, podoabe, arme). Astfel, cele două evenimente prilejuiesc o mai bună cunoaștere a artefactelor preistorice din os și corn, am metodelor de confecționare ale acestora, atât prin expunerea pieselor originale cât și prin interpretare, studiu, experimente și comparație, între diverse zone ale țării, între diferite perioade istorice și diferite culturi preistorice.   

Expoziția Artă și meșteșug în epoca Regatului Dac. Artefacte de os și corn se va deschide vineri, 13 iulie 2012, la orele 19:00, și va rămâne deschisă până pe data de 20 august 2012. Vă așteptăm la sediul Muzeului Oltului și Mureșului Superior, de marți până sâmbătă între orele 9.00 și 17.00, duminică între 10.00-15.00.

Pentru orice informații suplimentare vă rugăm să ne scrieți mesajul dumneavoastră la adresa de e-mail moms_hr@yahoo.com sau la numărul de telefon 0266 317726.

loading...