slide2 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider

Expozitia de arheologie "Dacia Preromană"

Expoziția a fost organizată de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfîntu Gheorghe, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Județean de Istorie Brașov, la secția Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea Ciuc, în perioada 01.12.2008 ““ februarie 2009.

În cadrul acestei expoziții au fost prezentate aspecte ale culturii materiale aparținând civilizației dacice descoperite în Transilvania la: Grădiștea Muncelului, Costești-Cetățuie, Fața Cetii, jud. Hunedoara; Dâmbul Pipașilor -Merești, Jigodin, jud. Harghita; Ormeniș ““ Tipia Ormenișului, jud. Brașov și Covasna -Cetatea Zânelor, Olteni ““ Cariera de nisip; Chilieni, jud. Covasna.

Cu această ocazie au fost prezentate în premieră, descoperirile MNCR realizate la Olteni ““ Cariera de nisip, jud. Covasna în perioada 2005-2008. Au fost expuse piesele descoperite în cadrul celor 10 morminte de incinerație și cele descoperite în așezare (o locuință și mai multe gropi “menajere“) care datează din perioada secolelor IV ““ III î. Hr.În prezent situl dacic de la Olteni este singurul din toată Transilvania în care apar vestigii dacice timpurii, în perioada în care după mulți cercetători Transilvania ar fi fost dominată în totalitate de celți

Dacia Preromană înflorește în mod deosebit în cea de-a doua perioadă a epoci fierului (Latène). După întemeiera statului dac de către Burebista (sec. I. î. Hr.), acesta cunoaște o puternică dezvoltare în timpul regelui Decebal (sec. I. d. Hr.).

Din această perioadă sunt cunoscute cetățile de piatră ce formau un sitem de fortificații bine pus la punct: Sarmisegetuza, Covasna, Merești, Bădeni, Racoș, Teliu, și multe altele. În apropierea acestor centre militare și religioase existau mai multe așezări civile. Dacia a fost cucerită de către Împăratul Traian, în urma războaielor daco-romane (101-102 și 105-106 d. Hr.), iar o parte din teritoriul acetui stat a fost transformat în provincie roamnă.

loading...