slide2 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider

Povestea târgului

"Au fost odată ca niciodată, într-un sat îndepărtat, doi oameni simpli, gospodari, așezați la casele lor. Unul locuia mai la deal, celălalt ““ mai la vale. Cel ce stătea mai la deal creștea în mica lui gospodărie fel de fel de animale: păsări care mai de care mai frumoase și mai moțate, cai voinici, vite și oi de de-abia le puteai ține socoteala de multe ce erau. Cel ce stătea mai la vale avea doar o pereche de boi și își ducea traiul cultivând pământul. În fiecare zi muncea din greu, dar se  mândrea de munca sa, pentru că nu era vecin care să aibă o asemenea recoltă bogată ca a lui.

De bine, de rău, la sfârșitul zilei, fiecare din cei doi gospodari avea ce pune pe masă.

Într-o zi, gospodarul nostru de la deal, văzând cămările și pivnița pline ochi cu lapte, caș, urdă, ouă și alte bunătăți, se gândi: “Tiii, ce-o să fac eu cu atâta mâncare? Dac-ar fi să mănânce toată familia, din zori până în seară, o lună întreagă, nu ar termina nici măcar un sfert din câte am eu așezate în cămări și pivniță. Și dacă le țin prea mult, unele din ele se vor strica! Nu mai pun la socoteală că stau cu cămările pline de bunătăți, dar nu am nici măcar un grăunte de grâu sau porumb ca să le dau animalelor pe timp de iarnă!“.

Tot stând așa cu ochii pironiți la bucate, gospodarul își aduse aminte de vecinul său de la vale care era renumit în sat pentru hărnicia lui în a cultiva pământul. Și ce îi trecu prin minte?

“Ce-ar fi să fac un târg cu vecinul din vale? își spuse el. Eu să îi dau caș, lapte, urdă și ouă, iar el să îmi dea în schimb, boabe de porumb și grâu?“

Zis și făcut! Gospodarul nostru coborâ dealul la vecinul său agricultor, îi propuse schimbul și bătu palma cu el!

Astfel s-a născut primul schimb de produse, primul târg încheiat de doi oameni simpli, gospodari, așezați la casele lor."

Continuarea poveștii a fost descoperită de fiecare vizitator în parte care a trecut pragul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni în perioada ianuarie ““ iunie 2009, în cadrul expoziției de etnografie “Povestea târgului“.

Expoziția a fost realizată din patrimoniul etnografic al muzeului, dar și cu unele piese și imagini împrumutate de la instituții partenere, menite să creeze atmosfera specifică: Muzeul Național Secuiesc ““ Sf. Gheorghe, Muzeul Național ASTRA Sibiu, Muzeul de Etnografie ““ Brașov, Muzeul “Casa Mureșenilor“ ““ Brașov. Expoziția readuce târgurile de altădată, prin prezentarea unor standuri de vânzare cu obiecte specifice vremurilor trecute, dar pe care le regăsim și astăzi, unele într-o altă formă, în târgurile noastre. Expoziția pune accentul pe prezentarea costumelor populare din județele Covasna și Harghita, atât cele românești cât și cele secuiești, aducând în fața publicului și un costum săsesc de sărbătoare din zona Brașovului.

Împărțită pe două săli, expoziția prezintă separat târgul de animale și cereale, și separat târgul de produse, ambele săli fiind animate de imagini din târguri în mărime naturală și de manechinele pe care sunt expuse costumele, unele având rol de negustori, în timp ce altele au rol de cumpărători. Expoziția prezintă și o serie de imagini de epocă din târgurile din Sf. Gheorghe, Întorsura Buzăului, Brașov, Sibiu dar și câteva imagini recente.


loading...