slide3 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider

Expo Portrete

În luna noiembrie a anului 2009 la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni a fost amenajată o nouă expoziție tematică: “Portrete“.

Organizată în colaborare cu Muzeul Județean Buzău expoziția a reunit peste 35 de tablouri cu tematica comună PORTRETUL. Portretul ca operă de artă a apărut în pictura românească la început de secol XIX, când influența occidentală și-a făcut simțită din ce în ce mai pregnant prezența în spațiul românesc.

Realizate de artiști reprezentanți ai picturii românești din secolul XX, tablourile sunt diferite ca stil, cromatică, suport și tehnică artistică. Dintre aceștia îi amintim pe G.D. Mirea, Gore Mircescu, Brăduț Covaliu, Sanda Dunca, Petre Bulgăraș, Ion Neagoe (Tuluz). Portretele au fost grupate pe 2 săli, primele fiind reprezentări ale țăranilor români din diferite zone etnografice ale țării, în timp ce tablourile expuse în a doua sală prezintă printre altele portrete ale părinților, rudelor artiștilor dar și autoportrete ale pictorilor.

În completarea expoziției MNCR a organizat și un atelier de creație, pentru grupuri organizate, în cadrul căruia, sub îndrumarea specialiștilor din muzeu și cu ajutorul unor materiale auxiliare, copiii și elevii au pictat ei înșiși portrete. Atelierele s-au organizat GRATUIT și participanții au luat cu ei portretele pictate. Cele mai reușite portrete au fost expuse, cu acordul elevilor care le-au realizat, pe întreaga durată de desfășurare a expoziției.

Deschiderea expoziției, care a avut loc marți, 03 noiembrie 2009, la orele 17:30, a fost însoțită de un scurt program artistic muzical susținut de elevii Colegiului Național “Mihai Viteazul“, coordonați de d-na profesoară Liliana Grosar.

Datorită cererii mari din partea cadrelor didactice expoziția a fost prelungită până în luna ianuarie 2010, atât profesorii cât și elevii fiind încântați să participe la ateliere de creație din cadrul acesteia.


loading...