slide4 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider

Colocviul științific online cu tema ,,Arheologia perioadei de trecere de la epoca târzie a fierului la epoca romană în Dacia: contacte și conflicte în secolele I-II p. Chr.”

Vineri, 10 decembrie 2021 a avut loc Colocviul științific online cu tema ,,Arheologia perioadei de trecere de la epoca târzie a fierului la epoca romană în Dacia: contacte și conflicte în secolele I-II p. Chr.”, în cadrul Sesiunii Anuale de Comunicări Științifice a Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni.
Prin acest eveniment ne propunem să contribuim la aducerea împreună a unor domenii de cercetare obișnuite să-și dezvolte, cel mai adesea, discursuri separate. Arheologiile epocii fierului și epocii romane tratează însă, chiar dacă din perspective diferite, numeroase teme comune. Războaiele daco-romane sunt cu adevărat cele mai dramatice și faimoase dintre acestea, dar ele reprezintă doar un punct culminant pentru contacte și interferențe petrecute la scară macro-regională începând cu două secole și jumătate mai devreme, precum și un moment de cotitură pentru cele care vor avea loc pe parcursul următoarelor două secole. Credem că suntem în asentimentul multor colegi, fie ei romaniști sau specialiști în civilizație dacică, când spunem că avem nevoie de mult mai multe ocazii în care să lucrăm împreună. La o dezbatere autentică a unor teme importante și de multe ori sensibile nu se poate ajunge decât după ce multe astfel de întâlniri se vor fi petrecut. Ne dorim să inițiem această tradiție a dialogului prin evenimente organizate sub egida Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni.
Organizatori din partea MNCR: Maria-Magdalena Ștefan, Alexandru Popa, Dan Ștefan.

loading...