slide4 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider

Obiecte cu poveste, fotografia Crăciunul anului 1932, la Voinești, Muzeul Virtual al MNCR

O idilă copilărească de acum 89 de ani, guverne schimbate, criză economică și literatură pentru satele din Ardeal – toate astea vin din Crăciunul anului 1932 – așa cum ni-l dezvăluie o fotografie imortalizată atunci, pe treptele școlii din Voinești, Covasna.
Din ea ne privesc încă emoționați, chiar și după atâtea decenii, elevii Școlii Primare din localitatea Voinești, împreună cu învățătorul. Elevii au interpretat sceneta ,,Răsplata păcatosului'' de Octavian Prie. Piesa de teatru a avut loc în anul 1932, de Crăciun. Elevii sunt așezați pe treptele școlii îmbrăcați în diferite costume, potrivit personajului interpretat. Din spatele elevilor, ne privește calm, cu un zâmbet abia schițat, învățătorul.
Fotografia este donația lui Mircea Toma, veteran de război, care apare în fotografie pe când avea zece ani. Probabil marcajul cu pixul îl indică chiar pe el, costumat în uniformă de pompier. Pe verso donatorul a scris:
,,Încă de mic copil dădeam semne de istețime, să spună Țica Cojocar, o călcasem pe călcâî, Hmmm ce ziceți? Să nu zâmbiți!''
Ne gândim că este posibil ca pe fetița așezată în primul rând, pe capătul din dreapta al băncii, să o fi chemat chiar așa cum ne sugerează donatorul, Țica Cojocar, și care, dacă ar mai fi în viață astăzi, ar fi avut 99 de ani.
Criză și instabilitate
Anul 1932 fusese unul dificil pentru România, cu probleme economice prelungite cauzate de Marea Criză și cu instabilitate politică. În vară căzuse guvernul lui Nicolae Iorga și avuseseră loc alegeri generale, câștigate cu greu de Partidul Național Țărănesc, condus de Iuliu Maniu. Acesta încheiase un controversat pact de neagresiune electorală cu Garda de Fier. Noul guvern nu rezistase însă prea mult, în ianuarie 1933 fiind deja înlocuit. Tăierile salariale și concedierile - denumite curbe de sacrificiu - dau naștere la nemulțumiri și mișcări sociale, la greve, în urma cărora au fost arestați și capi comuniști ca Gheorghe Gheorghiu Dej și Nicolae Ceaușescu.
 

loading...