slide1 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider

Campania de cercetare arheologică din situl Băile Figa 2021 și Ziua porților deschise, sâmbătă, 25 septembrie 2021

Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni

Campania de cercetare arheologică din situl Băile Figa,

jud.Bistrița Năsăud.

Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni organizează sâmbătă, 25 septembrie 2021, evenimentul ‘’Ziua Porților deschise la situl arheologic Băile Figa’’. Toți cei interesați vor avea ocazia să urmărească o zi din viața de teren a arheologilor și să vadă cele mai interesante descoperiri din campania acestui an.

Situl arheologic de la Băile Figa, jud. Bistrița Năsăud, este cel mai bogat și relevant sit arheologic de exploatare preistorică a sării din toată Europa de Sud-Est și Est-Centrală. Dincolo de faptul că cercetarea acestui sit contribuie în mod substanțial la reconstituirea exploatării preistorice a sării, acesta conține sute de structuri și artefacte preistorice de lemn bine păstrate datorită nămolului sărat în care se află.

Prin abundența materialului lemnos situl de la Băile Figa este pe departe cea mai generoasă sursă de lemn preistorică din toată Europa de Est, Sud-Est și Est-Centrală. Studierea materialului lemnos din acest sit deschide perspective nebănuite privind crearea unei scări dentrocronologice specifice Transilvaniei.” 

În campania din anul 2021 este în curs de cercetare o structură formată din lemne de diferite forme și dimensiuni (denumită convențional Structura 1-XV-2018)  identificată la adâncimea de cca. 0.75 m de la suprafața actuală a terenului, pe o lungime de 5 m a fost dezvelită partea superioară a unui gard de lemn, relativ rectiliniar. În jumătatea nordică a acestuia, pe o lungime de 2.5 m, gardul este format din 12 scânduri masive și 4 pari înfipți în poziție verticală în nămol. Acestea, pe ambele laturi, sunt strâns flancate de 4 pari orizontali. La 2.5 m sud, pe aceeași linie, este dezvelit un fragment mare de troacă înfiptă în poziție verticală în nămol, precum și 5 pari aflați în aceeași poziție. Între scândurile verticale din partea nordică a gardului și fragmentul de troacă, în profilele ambelor trepte, până aproape de masivul de sare, este surprins conturul unui posibil șanț, lat de cca. 1 m și adânc de cca. 1.3 m.  

În prezent suprafața arheologică (Suprafața XV) a fost extinsă în sectorul de nord, nord-vest și vest, în scopul identificării conturului acestei Structuri1-XV-2018 și a elementelor din lemn care i-au aparținut.

Din cercetările anterioare efectuate în anul 2014, în dreptul și în imediata apropiere a acestora, direct pe roca de sare, a fost dezvelită o aglomerare de pari masivi culcați pe roca de sare, suprapusă de o aglomerare de vreascuri. 

Colectivul de cercetare este format din următorii arheologi: dr. Valerii Kavruk, responsabilul ştiinţific al şantierului arheologic, dr. Anthony F. Harding (Universitatea Exeter), arheolog expert, membru al Academiei Britanice; dr. Dan Buzea; drd. Puskas Jozsef, dr. Dan Ștefan, dr. Maria Magdalena Ștefan, dr. Radu Iustinian Zăgreanudr.  Dan Lucian Vaida.

Vă așteptăm!

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

Sf. Gheorghe, jud. Covasna,

str. Gábor Áron, Nr.16

Tel: 0267314139

www.mncr.ro/ www.muzeu.mncr.ro/

www.facebook.com/mncro

secretariat@mncr.ro

 

loading...