slide3 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider

Oina din bătrâni, editia a II-a, 2014

 

                                                  Evenimentul „OINA DIN BĂTRÂNI”

 

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (Sf. Gheorghe), în parteneriat cu Asociaţia Sportivă „Ciucaş” Întorsura Buzăului (ASCIB), Asociaţia Cultural-Ştiinţifică „Carpaţii Răsăriteni” din Sf. Gheorghe (ACSCR), Asociaţia Culturală „Cetatea Dacică-Valea Zânelor” din Covasna (ACCDVZ), Asociaţia Oina – Jocul care ne uneşte, Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului şi Primăria Comunei Barcani, a organizat sâmbătă 20.09.2014, începând cu ora 10:00, evenimentul cultural-sportiv „Oina din bătrâni”, ediţia a II - a, 2014.

Proiectul a fost organizat cu ocazia Sărbătorii Bărcănenilor”, Ediţia a VI-a şi a inclus următoarele activităţi: Expoziţia ”Oina bărcănenilor”, Joc demonstrativ de oină şi Concursul de aruncarea a mingii de oină la distanţă (juniori şi seniori).

 

Expoziţia temporară Oina bărcănenilor

Expoziţia a prezentat prin intermediul imaginilor jocul de oină din comuna Barcani, precum şi fotografii realizate în proiectului cultural „Oina la Întorsura Buzăului” (2012), proiect prin care s-a încercat „reânvierea” jocului de oină din această zonă.

 

Joc demonstrativ de oină

În cadrul jocului demonstrativ de oină competiţională, au participat tineri şi adulţi din localităţile Barcani, Întorsura Buzăului, Covasna, Sfântu Gheorghe, care s-au implicat activ în păstrarea vie a sportului naţional românesc – oina.

 

Concursul de aruncare a mingii de oină la distanţă

La acest concurs s-au înscris 18 participanţi la categoaria de vârstă de până la 18 ani şi 18 concurenţi la categoria de vârstă de peste 18 ani. Fiecare jucător a avut la dispoziţie câte 2 aruncări, cea mai bună aruncare fiind luată în calcul în vederea stabilirii clasamentului.

 

Clasament:

Categoria juniori (vârsta de până la 18 ani):

Locul I – Tohănean Vasile, comuna Barcani  (68,95 m);

Locul II – Sima Gheorghe (65 m);

Locul III – Baniţă Mădălin (63 m), Lutsch Gheorghe (63 m)

 

Categoria seniori (vârsta peste 18 ani):

Locul I – Stroie Ionuţ (73 m);

Locul II – Muscalu Marian (70 m);

Locul III – Stroie Bogdan (69 m) şi Bocârnea Nicolae (69 m);

 

Dan Buzea

Responsabil proiect

 “Oina din bătrâni

 

****

Oina din bătrâni

 

Locaţia: Lunca Lughetului” din comuna Barcani, jud. Covasna;

Data: Sâmbătă, 20 septembrie 2014

 

Cu ocazia „Sărbătorii Bărcănenilor”, Ediţia a VI-a, în scopul promovării şi valorificării patrimoniului cultural imaterial de care dispune comuna Barcani, precum şi întreaga depresiune a zonei Întorsurii Buzăului, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sf. Gheorghe (MNCR), în parteneriat cu Asociaţia Sportivă „Ciucaş” Întorsura Buzăului (ASCIB), Asociaţia Cultural-Ştiinţifică „Carpaţii Răsăriteni” din Sf. Gheorghe (ACSCR), Asociaţia Culturală „Cetatea Dacică-Valea Zânelor” din Covasna (ACCDVZ), Asociaţia Oina – Jocul care ne uneşte, Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului şi Primăria Comunei Barcani, organizează sâmbătă 20.09.2014, începând cu ora 10:00, evenimentul cultural-sportiv „Oina din bătrâni”, ediţia a II - a, 2014, care va include următoarele activităţi:

-          Expoziţia ”Oina bărcănenilor”

-          Joc demonstrativ de oină;

-          Concursul de aruncarea a mingii de oină la distanţă (juniori şi seniori);

 

Expoziţia temporară Oina bărcănenilor

Expoziţia temporară „Oina bărcănenilor” va prezenta jocul de oină sau hoină, care reprezenta, în trecut, un mod de petrecere a timpului liber de către copii şi tinerii din zonă. Prin intermendiul acestei expoziţii vor fi prezentate imagini cu localnicii de diferite vârste, care au practicat oina.

 

Jocul demonstrativ de oină

În cadrul jocului demonstrativ de oină vor participa echipe formate din copii şi adulţi din Barcani, Întorsura Buzăului, Covasna, Sf. Gheorghe

Concursul de aruncare a mingii de oină la distanţă

Concursul va fi organizat pe două categorii de vârstă: juniori (10-18 ani) şi tineri cu vârsta de peste 18 ani. Fiecare jucător va avea la dispoziţie câte 2 aruncări, la stabilirea clasamentului fiind luată în considerare cea mai bună aruncare dintre cele două.

 

Organizatorii vor oferi câştigătorilor, în cadrul festivităţii de premiere a concursului, cupe personalizate şi diplome.

 

Dan Buzea, Responsabil Proiect

Secţia Cercetarea, Conservarea şi Valorificarea Patrimoniului

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

 

loading...