slide2 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider

Nedeia Mocănească a Voineştenilor

Sântilia 2014

Nedeia Mocănească a Voineştenilor

26-27 iulie 2014

 

În perioada 26-27 iulie 2014, la „Casa Nedeii-Valea Zânelor” din Voineşti-Covasna, jud. Covasna, a avut loc o  nouă ediţie a evenimentului cultural-artisticSântilia 2014, organizat de Asociaţia Cultural-Creştină „Justinian Teculescu” din Covasna, în parteneriat cu Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine Covasna şi Primăria Covasna. Manifestarea culturală s-a desfăşurat cu sprijinul Consiliului Judeţean Covasna, Consiliului Local Covasna şi al Instituţiei Prefectului Covasna.

La acest eveniment au fost invitate să participe cu ateliere, expoziţii, prezentări, demonstraţii, lansări de carte etc., mai multe instituţii muzeale şi asociaţii culturale din judeţul Covasna şi din ţară:

- Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni;

- Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei;

- Asociaţia Culturală „Omnis Barbaria”;

- Asociaţia Culturală „Cetatea Dacică-Valea Zânelor” din Covasna;

- Asociaţia Cultural-Ştiinţifică „Carpaţii Răsăriteni”;

- Asociaţia Culturală „Brâul Sitean” din Sita Buzăului.                    

            Pe parcursul celor două zile de spectacole artistice, pe scena „Nedeii Mocăneşti” din Voineşti-Covasna, au dansat şi cântat mai multe trupe şi interpreţi de muzică uşoară şi populară: Fresh, Youvenis Group din Întorsura Buzăului, Hora şi invitaţii, Mariana Deac; Ansamblul „Brâuleţul” din Sita Buzăului; Grupul coral „Pădurenii” din Barcani; Formaţia de dansuri populare „Junii Covasnei”; Formaţia de dansuri populare „Românaşul” din Braşov; Grupul vocal Folcloric „Târnava Mare” din Ţopa, Mureş; Formaţia „Datina” din Zăbala; Trupa de dansuri populare „Avram Iancu” din Covasna; Formaţia „Izvoraşul” din Zăbala; Ansamblul „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe; Ansamblul „Cununa Carpaţilor” din Întorsura Buzăului; Formaţia „Mlădiţe Româneşti” din Sita Buzăului; Formaţia „Junimea Vâlcelelor” şi Ansamblul de Tradiţii şi Corul „Voievozii Munţilor” din Vâlcele.

            Invitat de onoare pe scena Sântiliei din Voineşti-Covasna a fost compozitorul, artistul şi interpretul Gheorghe Zamfir, care a susţinut un microrecital de excepţie, care va rămâne în mintea multora dintre cei prezenţi. Recitalul a fost prefaţat de intervenţia scriitorului Dan Puric, care a avut un discurs în avanpremiera spectacolului despre sărbătoarea minunată de la Voineşti-Covasna.

            Meşterii populari prezenţi la eveniment şi-au etalat produsele de manufactură şi au organizat ateliere interactive pentru cei care au îndrăznit să înveţe tainele diferitelor meşteşuguri: Olaru Vasilica (meşter olar din Horezu, jud. Vâlcea); Alexandru Ilinca (meşter opincar din Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea), Borzos Iacob (sculptor în lemn, Vâlcele, jud. Covasna) şi mulţi alţii.

            La Sântilia 2014”, au participat şi personalităţile politice din judeţul Covasna,  prefectul Marius Popica şi primarul oraşului, Thiesz János.

 

Sântilia” – este sărbătoarea prilejuită de „Sfântu Ilie”, când oierii, mai ales cei tineri, conform obiceiului coboară ca să-şi aleagă nevestele dintre fetele care se adună după slujba bisericească în „Valea Zânelor”. În sunetele muzicii, flăcăii îşi aleg perechea cu care vor dansa apoi toată ziua.

Sărbătoarea debutează prin prezentarea unei nunţi tradiţionale, la care participă toată suflarea comunităţii. “Actorii” - îmbrăcaţi în costum naţional popular - întruchipează toate personajele unei nunţi adevărate: perechea de miri, naşii, vornicii, socrii mari şi mici, nuntaşii, şi cu toate obiceiurile practicate în zonă: cursa de cai, cerutul miresei, hora miresei, cochioluitul miresei, descălţatul naşilor, petrecerea.

Perechea de miri se alege dintre tinerii ce urmează a se căsători în cursul anului, iar pentru tânăra pereche această alegere reprezintă o adevărată onoare.

Naşii îi întruchipează pe părinţii spirituali, călăuze pe drumul ales de tinerii căsătoriţi. Un moment distinct al Nedeii îl reprezintă cursa de cai. Se stabileşte în prealabil locul de plecare şi de sosire; primii trei sosiţi câştigă cele trei premii oferite de mireasă. Primul sosit primeşte o basma de mătase, al doilea un cozonac, iar cel de-al treilea, rachiu cu miere.

Flăcăii oferă fetelor păpuşi de caş, pregătite de ei la munte, iar acestea îi recompensează cu flori de busuioc. După cursă, întreg alaiul se îndreaptă cu chiote spre casa miresei, unde are loc cerutul miresei de către vornic, însoţit de alţi călăreţi. Vornicul, în credinţa populară, este “delegatul” mirelui în faţa socrilor mici, de la care este cerută mireasa. “Cerutul miresei” este, în fapt, o oraţie de nuntă, recitată de vornic, transmisă prin viu grai din generaţie în generaţie. După acceptul socrilor mici, se dansează hora miresei. În timpul horei se oferă vin şi cozonac, care este rupt şi aruncat în cele patru zări. Urmează cochioluitul miresei, obicei care constă în aşezarea de către naşă a voalului pe capul miresei, iar pentru amuzament, mirele plasează pe capul miresei tot felul de obiecte: o basma, o pălărie, o lingură sau alte obiecte.

Un alt obicei îl reprezintă descălţatul naşilor de către miri. Mirele o descalţă pe naşă, iar mireasa pe naş, fiecare încercând să-şi dovedească abilitatea. Descălţatul este aranjat în aşa fel încât mireasa întotdeauna reuşeşte să scoată prima pantoful. Apoi, naşul împreună cu mireasa, iar mirele cu naşa, dansează pe paie aprinse, invitându-i pe nuntaşi la dans şi petrecere.

Spectacolul de Sântilie/Nedeiecontinuă cu trântele ciobăneşti (copii şi adulţi) şi la final cu ridicarea pietroiului (adulţi). Aceste demonstraţii de forţă, agilitate, putere şi măiestrie sunt organizate în scopul de a face o bună impresie în faţa admiratoarelor.

În acest an, ambele competiţii adresate adulţilor, au fost câştigate de Furtună Decebal din Covasna, care a reuşit să-l trântească în finală pe Baciu Nicolae din Întorsura Buzăului, şi a reuşit să ridice cel mai sus pietroiul greu de peste 150 kg. Furtună Decebal a primit din partea organizatorilor ca premiu un berbecuţ.

 

Ateliere şi Activităţi

 

Asociaţia Culturală „Omnis Barbaria”

A reconstituit aspecte istorice ale modului de viaţă dac, prin datini, obiceiuri, tehnici de prelucrare a fierului, a pielii, a materialelor textile. La Covasna, membrii asociaţiei Omnis Barbaria, au prezentat publicului aspecte ale vieţii civile şi militare a dacilor (olăritul, trasul cu arcul, ţesutul, fierăritul, confecţionarea echipamentului militar etc.), iar cei interesaţi au avut ocazia să îmbrace o haină de protecţie confecţionată din zale de fier, să tragă cu arcul, să modeleze în lut şi să facă o fotografie alături de aceşti luptători daci!

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) şi Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR)

La standul pus la dispoziţie de către organizatori, cele două instituţii muzeale au organizat o expoziţie temporară, în care au fost prezentate imagini şi piese arheologice descoperite cu ocazia cercetărilor arheologice sistematice de la Cetatea Dacică – Valea Zânelor, din Covasna (Sec. II î. Hr. – Sec. II d. Hr.). Cetatea Zânelor de la Covasna este una dintre cele mai mari şi mai bine conservate cetăţi dacice din afara Munţilor Orăştiei.

Asociaţia Cultural-Ştiinţifică „Carpaţii Răsăriteni”

Asociaţia a organizat cu ocazia acestui eveniment trei ateliere:  confecţionarea păpuşilor din linguri de lemn, îmbrăcate în costume populare covăsnene; ţesutul la războaie miniaturale şi atelierul de pictură pe faţă.

Toate atelierele au fost menite să sprijine păstrarea tradiţiilor locale şi să le ofere tinerilor alternative culturale de petrecere a timpului liber, într-un mediu sănătos.

 

Asociaţia Cultural-Creştină „Justinian Teculescu” din Covasna

Asociaţia în calitate de organizator principal al evenimentului, a participat la toate activităţile şi acţiunile culturale din cadrul acestui proiect. La standul asociaţiei s-au desfăşurat ateliere, prezentări de carte, lecţii deschise, expoziţii temporare de etnografie, prezentare şi vânzare de carte.  

Toate activităţile şi atelierele pregătite de instituţiile prezente la „Sântilia” din acest an,  s-au bucurat de un număr  mare de beneficiari şi de o mare apreciere din partea celor care au încercat să-şi creeze propriile lor obiecte ţinând cont de indicaţiile coordonatorilor de ateliere.

Mulţumim în primul rând Asociaţiei Cultural-Creştine „Justinian Teculescu” din Covasna şi partenerilor, pentru faptul că ne-au oferit posibilitatea de a participa la acest eveniment cultural din Voineşti-Covasna, prin care sunt păstrate şi transmise mai departe tradiţiile şi obiceiurile mocanilor din zona Carpaţilor de Curbură.

 

 

Secţia Cercetare, Conservare şi Valorificare Patrimoniu

MNCR

31.07. 2014

 

 

loading...