slide1 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider

MNCR partener în cadrul proiectului Covasna Antiqva

În perioada 17 – 18 iunie Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni a organizat o serie de activităţi culturale la Covasna, în cadrul proiectului "Covasna Antiqva".

Marţi, 17 iunie 2014, echipa Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (formată din dr. Alexandru Popa, dr. Dan Buzea şi Andrea Chiricescu) s-a deplasat la Covasna pentru organizarea unor activităţi culturale la sediul Asociaţiei Cultural Creştine “Justinian Teculescu”.

Dr. habil. Alexandru Popa a susţinut o lecţie deschisă pentru elevii de gimnaziu, intitulată “Graniţa romană în estul Provinciei Dacia”, oferindu-le acestora câteva informaţii şi noţiuni introductive, prezentate în mod interactiv. Abordarea din punct de vedere ştiinţific este diferită de cea prezentată în cărţile de istorie. Astfel, graniţa romană este privită ca un spaţiu de convieţuire, de contact între locuitorii Imperiului şi populaţia din afara acestuia, şi nu ca o delimitare de tip ofensiv, un zid sau o linie de-a lungul căreia se duceau permanent războaie şi confruntări armate. 

    

În a doua parte a programului a fost deschisă expoziţia tematică, interactiv-educativă “Limesul de est al Daciei Romane”. Expoziţia, elaborată în cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, se adresează elevilor claselor V-VIII, fiind croită pe nevoile şi caracteristicile acestui grup ţintă. Conţinutul ştiinţific al expoziţiei gravitează în jurul mesajului prezentat mai sus: abordarea Limesului roman ca o zonă de contact între romani şi barbari, şi nu ca o simplă graniţă a Imperiului, în strictul înţeles al cuvântului. Expoziţia prezintă principalele aspecte ale vieţii oamenilor, cu precădere a soldaţilor, în această parte a Daciei romane. Planşele bilingve (româno-maghiare), cu informaţii de tip text şi imagine, sunt completate cu ajutorul unei serii de elemente interactive auxiliare: prezentare multimedia, dialog ghid-vizitator, jocuri, workshop-uri organizate la cerere, instrumente de fixare a cunoştinţelor şi de evaluare a acestora.

La definitivarea expoziţiei şi a materialelor auxiliare au contribuit şi elevi – voluntari ai MNCR, membri ai unor focus-grupuri special create pentru testarea şi îmbunătăţirea elementelor componente ale expoziţiei.   

Miercuri, 18 iunie 2014, echipa Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, formată din dr. Dan Buzea, Cristina Felea, Eugenia Filip şi Eva Delczeg s-a deplasat la Covasna pentru organizarea unor ateliere creative la Şcoala Gimnazială "Avram Iancu".

Elevii din clasele a V-a, a VI-a si a VII-a au participat la atelierul „Modelarea şi Pictarea vaselor ceramice”. Acest atelier a avut drept obiectiv cunoaşterea de către participanţii la proiect a specificului ceramicii dacice şi romane. 

Elevii au fost împărţiţi în două grupe de lucru, fiecare grupă fiind formată din 30 de elevi: prima grupă a lucrat la atelierul de modelarea manuală a vaselor din lut; a doua grupă a lucrat la pictarea vaselor ceramice. La finalul atelierului, cele două grupe s-au schimbat între ele.

Pornind de la explicaţiile oferite de organizatori, elevii au învăţat şi experimentat tehnica de realizare a vaselor din lut după modelul vaselor dacice (ceşcuţa dacică), respectiv folosind suluri din lut la ridicarea vaselor. S-a utilizat lut de calitate superioară, gata pregătit pentru modelaj.

După modelarea vaselor, elevii au aplicat pe acestea procedura de decorare (incizare) cu motive specifice perioadei dacice (ramura de brad, brâuri crestate etc.). Beneficiarii au reuşit într-un timp foarte scurt să înveţe foarte bine tehnicile de modelare şi decorare a vaselor. 

În cadrul atelierului de pictură pe vase ceramice, s-au utilizat castronaşe din ceramică, care au fost pictate cu ajutorul acuarelelor acrilice şi cu pensula. Elevii au folosit culorile roşu, alb şi negru, utilizând motive decorative naturale şi geometrice. Thenica de pictare a vaselor a fost însuşită cu rapiditate de toţi participanţii. 

Aceste ateliere au fost coordonate de dr. Dan Buzea şi Eugenia Filip (atelierul de modelaj manual al lutului); Cristina Felea şi Délczeg Èva (atelierul de pictură pe vase ceramice).

Activităţile derulate fac parte dintr-un proiect mai amplu, intitulat "Covasna Antiqva", care se desfăşoară în perioada 15 iunie – 30 septembrie 2014 în Covasna – Voineşti. Acesta este organizat de către Asociaţia Cultural Creştină „Iustinian Teculescu” din Covasna, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Asociaţia Culturală „Cetatea Dacică-Valea Zânelor” Covasna, Asociaţia Cultural-Ştiinţifică „Carpaţii Răsăriteni”, Şcoala Gimnazială “Avram Iancu” şi Asociaţia Culturală „Omnis Barbaria”. Proiectul "Covasna Antiqva" se derulează cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Covasna şi al Consiliului Local Covasna.

Celelate activităţi programate a se derula în cadrul proiectului: „Echipament şi tehnici de luptă daco-romane” şi Atelierul „Împletitură textilă”, vor avea loc în perioada următoare, în cadrul evenimentului cultural de „Sântilie” de la Voineşti-Covasna şi cu ocazia cercetărilor arheologice sistematice de la Cetatea Dacică – Valea Zânelor.

loading...