Șezătoarea de la țară
Căminul Cultural din Sita Buzăului (CCSB), în parteneriat cu Biblioteca comunală din Sita Buzăului (BCSB), Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) și Universitatea „Valahia” din Târgoviște (UVT), organizează o noua ediție a programului cultural-artistic „Șezătoarea de la țară”, adresată locuitorilor din zona Buzăului Ardelean, care v-a avea loc în data de 16 martie 2013, de la ora 18.00, în sala Căminului Cultural al comunei Sita Buzăului, jud. Covasna.
Șezătorile reprezentau un prilej de întâlnire pentru tinerii și bătrânii din lumea satelor și îmbinau într-un mod plăcut lucrul (țesutul, cusutul, torsul, strunjitul porumbului etc.), cu distracția (povești, glume, muzică și voie bună). Șezătoarea era de fapt o întâlnire comunitară ad-hoc (sătească), care avea loc în casa unuia sau a mai multor localnici și avea un caracter lucrativ și distractiv.
Șezătorile aveau loc de cele mai multe ori în serile zilelor lucratoare, locul de desfăsurare fiind anunțat din timp de către gazdă (Hai cu lucrul diseară la mine!; Hai la sezătoare! etc.). În zona Depresiunii Întorsura Buzăului aceste evenimente se desfășurau în grupuri restânse de 8-12 bătrâni și copii. Numărul mic de participanți se datora faptului că locuințele tradiționale țărănești din zonă erau mici și aveau două încăperi: camera de zi (folosită ca bucătărie și dormitor) și camera de la drum.
Șezătorile aveau loc de obicei în perioada rece a anului, după încheierea muncilor agicole la câmp, până de Crăciun și Anul Nou. A doua perioadă a șezătorilor se desfășura după Anul Nou și până la Paște, după care urma o perioadă de pauză, datorită faptului că odată cu venirea primăverii începeau muncile agrilole, unde erau concentrate toate eforturile familiilor. Cu prilejul șezătorilor, în afara de lucrul obișnuit (cusutul, torsul etc) erau povestite obiceiuri, ghicitori, zicale, proverbe, glume și erau recitate poezii. Tot la șezătoare se cânta și uneori chiar se juca, multe dintre aceste dansuri și jocuri s-au păstrat până în zilele noastre.
Valorile locale ale zonei Depresiunii Întorsura Buzăului vor fi promovate și valorificate de organizatori, prin derularea evenimentului cultural-artistic „Șezătoarea de la țară” în cadrul atelierelor de cusături, țesut la război, povești, poezie și dansuri populare, precum și prin implicarea în proiect a artiștilor și grupurilor culturale ale zonei: corul vocal „Plai Întorsurean” din Întorsura Buzăului; formația de dansuri populare „Brâul Sitean” din Sita Buzăului; formația de dansuri pupulare „Bătrânești” din satul Ciumernic; grupul vocal „Pădurenii” din comuna Barcani; solista vocală Mălina Boricean și mulți alți. Din program nu vor lipsi poeziile recitate talentatul poet al comunei Sita Buzăului, Nicolae Macoș.
După deschiderea oficială a evenimentului „Șezătoarea de la țară”, de la ora 18.15, va fi organizată o lecție deschisă de arheologie cu tema: Cercetările arheologice de la Cremena-Malu’ Dinu Buzea, susținută de Lect.univ.dr. Marian Cosac (UVT), dr. George Murătoreanu (UVT), dr. Alexandru Radu (DPCPCD) și dr. Dan Buzea (MNCR). Cu această ocazie va fi prezentat și filmul realizat în timpul proiectului cultural de pedagogie muzeală, Tabăra experimentală „Silex Tools” realizat la Cremenea în anul 2011.
Evenimentul cultural-artistic este organizat și coordonat de Daniel Neagoe, în calitate de Director al Căminului Cultural din Sita Buzăului, jud. Covasna.
Pentru mai multe informații vă rugăm să sunați la 0745.163263 (D. Neagoe)
Intrarea este liberă!
Vă așteptăm cu drag!