slide4 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider

Lectie de literatura la muzeu

"Lecție de literatură la ... muzeu" - Casa Memorială "Romulus Cioflec"

Proiectul s-a desfășurat în data de 27 mai 2009, în curtea Casei Memorială “Romulus Cioflec“ din Araci, minunata vreme de primăvară permițând desfășurarea lecției în aer liber.

Proiectul propriu-zis a fost precedat de prezentarea muzeului, de către doamna profesoară Luminița Cornea, elevilor veniți întâia dată la muzeu, cei din clasa a IX -a C, de la Colegiul Național “Mihai Viteazul“, Sf. Gheorghe și cei de la Școala Generală “Romulus Cioflec“, din Araci. Elevilor li s-au prezentat exponatele din muzeu și li s-au povestit viața și activitatea scriitorului.

A urmat lecția de literatură la care au participat elevii Raluca Bîgiu,Vasile Botezatu, Paula Cojocar, Alexandra Crețu, Mirona Grigorescu, Andreea Hâncu, Alexandra Huidiu, Mădălina Mareș, Costel Milea, Laura Negrea, Iulia Pal, Claudia Roca, Alina Spoială, Adrian Spoială, Alina Stan, Alexandra Tudoran, Denisa Untea, Amalia Vrîncean, Alina Boricean, Larisa Văduva, mulți dintre ei membrii ai cenaclului “Romulus Cioflec“. Toți sunt elevi din clasa a XI ““ a D de la Colegiul Național “Mihai Viteazul“, care, coordonați de doamna profesoară Luminița Cornea, au discutat despre Romulus Cioflec ““ romancier, cu aplicație la romanul “Vârtejul“, operă premiată, în 1938, de Academia Română.

Lecția s-a desfășurat foarte bine din punct de vedere pedagogic și didactic. Romanul “Vârtejul“ a stârnit interesul elevilor, care l-au citit și au realizat fișe de lectură, de rezumat, de caracterizare de personaje, de expresii și locuțiuni. Comentariile au fost realizate de elevi, conduși fiind de întrebările și intervențiile profesoarei coordonatoare.

La sfârșitul activității, asistența s-a arătat încântată de lecție. Doamnele profesoare prezente au felicitat elevii, analizând momentele lecției.

Elevii au primit diplomă de participare, cu fotografia scriitorului, din partea muzeului.

Păreri ale elevelor:

Claudia Roca:

“Mi-a plăcut foarte mult lecția la muzeu, deoarece a fost o atmosferă plăcută și o vreme bună. Lecția s-a desfășurat foarte bine, nimeni nu a fost stresat dacă greșea, nimeni nu se gândea că poate lua o notă mică, așa cum ne putem gândi când suntem la școală, atunci când suntem ascultați. Eram libere să ne spunem părerea. Apoi iarba, curtea, casele din jur ne trimit cu gândul la țară, chiar la romanul “Vârtejul“, deoarece acțiunea se petrece într-un sat, nu departe de munte și aproape de Olt“.

Denisa Untea:

“De dimineață, ziua se arăta destul de promițătoare, anunțând o zi frumoasă de primăvară. Am plecat la Araci după orele de la școală, totuși nu eram obosită. O dată ajunse la muzeul, pe care îl vizitasem de mai multe ori, eram convinse că totul va decurge bine. Așa a și fost. Eu personal m-am simțit mai bine ca la școală, totul a decurs așa cum speram și în final am fost încântată, alături de colegele mele, de diplomele frumoase pe care le-am primit și pe care le-am meritat“.

Mădălina Mareș:

“A fost o experiență foarte interesantă la Araci, deoarece am avut parte de o lecție de literatură frumoasă, captivantă și toți care am participant am fost bine pregătiți. Peisajul ne-a ajutat să ne putem concentra mai bine asupra subiectului, deoarece în romanul “Vârtejul“ este vorba despre un sat, iar Casa memorială a lui Romulus Cioflec se potrivea foarte bine atmosferii romanului.“

Alexandra Huidiu:

“Cel mai mult mi-a plăcut la Casa memorială “Romulus Cioflec“ atmosfera plăcută în care s-a desfășurat lecția de literatură. Păsărelele ne încântau cu recitalurile lor vioaie, iar mirosul de verdeață ne trimitea cu gândul la țară, la perioada despre care vorbeam și noi în legătură cu romanul prezentat. Parcă totul era în favoarea noastră: liniște, soare și o mireasmă îmbătătoare.“

Adrian Spoială:

“Impresiile mele în legătură cu activitatea desfășurată la Casa Memorială “Romulus Cioflec“ sunt bune. Mi-a plăcut în primul rând lecția și apreciez efortul depus de colegele mele de a citi romanul și de a realiza tot felul de fișe, în al doilea rând, atmosfera care a fost acolo și faptul că elevele din IX -C s-au simțit bine în prejma noastră. În timpul desfășurării lecției, m-am așezat pe un scaun de lângă masa rotundă din grădina Casei, sub un nuc mare, am început să desenez fântâna, grădina și casa copilăriei lui Romulus Cioflec. Desenul meu a plăcut atât colegelor, cât și doamnei profesoare, care mi l-a oprit pentru arhiva muzeului.“

Lecția de literatură la Casa memorială “Romulus Cioflec“ și-a realizat obiectivele propuse în proiectul didactic.

Prof.dr. Luminița Cornea

loading...