slide2 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider

Lectie de istorie ... la muzeu

În anul 2009 Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni a deschis un nou program destinat publicului, de această dată elevilor din ciclurile gimnaziale și liceale și profesorilor acestora: “Oră de ... istorie, literatură, etnografie, geografie ... la muzeu“. În data de 9noiembrie2009 a avut loc prima lecție din acest ciclu.

Titlul prezentării a fost “Un centru de putere din a doua jumătate a mileniului II î.Chr în nordul Transilvaniei“.

Invitat special a fost arheologul băimărean Dr. Carol Kacsó, care a susținut o lecție deschisă publicului din orașul nostru, în care a prezentat descoperirile arheologice de la Lăpuș (jud. Maramureș) și Suciu de Sus (jud. Maramureș).

Cercetările arheologice efectuate în ultimii ani de domnul Dr. Carol Kacsó, au demonstrat existența în secolele de sfârșit a mileniului II a. Chr., a unei populații extrem de numeroase în nordul Transilvaniei, stăpână pe importante bogății naturale, minereuri neferoase, sare și lemn.

Situl arheologic de la Lăpuș este spectaculos prin necropola tumulară cercetată în mod sistematic din anul 1995. Cu această ocazie au fost scoase la lumină cantități excepționale de materiale arheologice: ceramică, obiecte din lut ars, piese de metal (bronz, aur, fier), os, piatră, și au fost făcute observații cu privire la ritul și ritualul de înmormântare practicat.

La Suciu de Sus, cercetările arheologice au rezulat cu descoperirea unei necropole de incinerație plane și una tumulară, ce datează din epoca bronzului, mil. II a. Chr. Decorul ceramic specific acestei culturi este compus din motive spiralo-meandrice, florale sau geometrizate, relizate prin incizie, excizie, asociere și cu modelarea plastică a pereților vasului.C

Lecția a fost susținută în limbile română și maghiară, la prezentare participând în total 114 elevi și 6 profesori.


loading...