slide4 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider

Aniversarea a 127 de ani de la nasterea lui Romulus Cioflec

Luni 6 aprilie 2009, după-amiază, între orele 14,00 ““ 17,00, s-a desfășurat, la Casa Memorială « Romulus Cioflec Â» din Araci, proiectul cu titlul:

Concursul de literatură “127 de ani de la nașterea scriitorului Romulus Cioflec“

Coordonator al acestui proiect a fost muzeograful Mihai Șraer, iar coordonator științific: prof.dr. Luminița Cornea.

La ora 14,oo, toți participanții la proiect au plecat cu autobuzul din fața Colegiului Național « Mihai Viteazul Â» din Sf. Gheorghe. Au ajuns la Araci, la Casa memorială, la ora 14,40, încât la ora preconizată a început derularea proiectului.

Mai întâi, toți cei 50 de participanți au ascultat atenți, în fața intrării muzeului, prezentarea profesoarei Luminița Cornea, după care au vizitat muzeul în trei grupuri.

La ora prevăzută a început concursul la care au participat 20 de elevi de gimnaziu de la Școala cu clasele I-VIII “Varadi Jozsef“, Colegiul Național « Mihai Viteazul Â», ambele din Sf. Gheorghe, și Școala Generală « Romulus Cioflec Â» din Araci.

Organizarea, îndrumarea și coordonarea activităților din cadrul proiectului a fost asigurată de doamnele profesoare: Teodora Frațilă( Colegiul Național “Mihai Viteazul“); Marinela Brezeanu-Ujvarosi (Școala cu clasele I-VIII “Varadi Jozsef“); Mariana Crăcănău (Școala generală “Romulus Cioflec“), cu participarea elevelor aparținând Cenaclului “Romulus Cioflec“ de la Colegiul Național “Mihai Viteazul“.

Juriul a fost alcătuit din: președinte- prof dr. Luminița Cornea, membrii- profesorii Ligia Ghinea, Oana Florea, Violeta Taftă și Aurelia Cherciu.

Concursul s-a desfășurat între echipaje, fiecare echipaj fiind alcătuit din patru elevi. Numele echipajelor au fost alese de participanți având în vedere viața și activitatea scriitorului Romulus Cioflec:“Amicii lui Romulus Cioflec“, “Araci“, “Monte Cervantes“, “P. N. Ț.“, “Vârtejul“. Întrebările au fost alcătuite de președintele juriului (vezi anexa). Fiecare echipaj a primit întrebările scrise. Pentru răspunsuri a fost afectat un timp de o jumătate de oră.

Elevii participanți la concurs au fost foarte bine pregătiți, luând premii pe măsură- locul I- echipajul “Araci“, format din ““ Andreea Bolog, Irina Petcu, Cornelia Secelean, Robert Veress, de la Colegiul Național “Mihai Viteazul“, locul II- echipajul- “P. N. Ț.“, locul III- echipajul “Monte Cervantes“, ambele de la Școala cu clasele I-VIII “Varadi Jozsef“. Toți participanții au primit diplome de participare, având inscripționate chipul scriitorului, realizate de Muzeul Național al Carpațiilor Răsăriteni din Sf.Gheorghe. Premiile în cărți au fost oferite de Societatea de Științe Filologice.

Pentru prima dată au participat la activitatea de la Casa Memorială “Romulus Cioflec“ și elevi din Araci, de la școala care poartă numele scriitorului.

Vremea a fost caldă, propice pentru activități în curtea muzeului, încât fetele de la Cenaclul “Romulus Cioflec“(Amalia Vrîncean, Alina Spoială, Claudia Roca, Alina Stan, Ioana Cocoveică, Paula Cojocar, Alexandra Huidiu, Alexandra Crețu, Denisa Untea, Raluca Bîgiu, Iulia Pal, Alexandra Tudoran) au prezentat acțiunea pe acte a comediei “Moarte cu bocluc“de Romulus Cioflec, sub nucul cel bătrân din incinta curții Casei Memoriale.

Elevii, alături de doamnele profesoare, au plecat spre casă bine dispuși atât datorită concursului, cât și ca urmare a ieșirii într-un alt mediu deosebit față de cel rigid al școlii. Au plecat cu gândul de a reveni la Casa Memorială “Romulus Cioflec“.

Considerăm că desfășurarea acestui proiect a contribuit la mediatizarea muzeului în rândul elevilor din școlile municipiului Sf.Gheorghe și la cunoașterea vieții și activității scriitorului Romulus Cioflec. În același timp, elevi și profesori au participat la un act de cultură, promovând o personalitate, din zona noastră, inclusă în preocupările Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni.

Centralizare:

Nr de participanți la concurs: 20

Nr. De vizitatori: 50

Nr de afișe realizate: 30

Nr. de pliante-program: 80

Nr. de diplome: 20

Nr. de fotografii pentru arhiva muzeului: 100

Prof.dr.Luminița Cornea

loading...