Comunicat presa expo tabara
MINISTERUL CULTURII, CULTELOR ȘI PATRIMONIULUI NAȚIONAL
Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni
Sf. Gheorghe, județul Covasna, str. Gábor Ãron, nr. 16, tel./fax: 0267/314139
E-mail: secretariat@mncr.ro
Nr. 327 / 03.03.2010
Stimați colaboratori,
Începând din data de 5 martie 2010 Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni va deschide o nouă expoziție tematică: “Tabăra de Arheologie Experimentală Păuleni Ciuc-Ciomortan, jud. Harghita“.
În mileniile V ““ IV î. Hr., Europa Răsăriteană cunoaște o deosebită înflorire a civilizației eneolitice (epoca cuprului). Între creațiile strălucite de aici se remarcă Cultura Cucuteni-Ariușd-Tripolie, ale cărei urme s-au descoperit de arheologi și în județele Covasna (în localitatea Ariușd) și Harghita (în localitatea Păuleni Ciuc- Ciomortan).
Expoziția prezintă tabăra de arheologie experimentală organizată în vara anului 2009 de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni și Asociația Cultural Științifică “Carpații Răsăriteni“, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.
Tabăra s-a desfășurat în apropierea sit-ului arheologic de la Păuleni Ciuc-Ciomortan, “Dâmbul Cetății“ (județul Harghita). Organizată în 3 perioade consecutive, 09 ““ 16, 16 ““ 23 și 23 ““ 30 august, la tabără au participat 36 de elevi de gimnaziu și liceu din județele Covasna și Harghita. Elevii au ajuns să cunoască tainele arheologiei ca știință, și ale civilizației eneolitice ca perioadă de referință, într-un mod accesibil și interactiv.
Expoziția prezintă tabăra sub toate aspectele sale, cu activitățile organizate în cadrul acesteia, incluzând totodată și rezultatele experimentelor arheologice, obiectele create de elevi, în diverse stadii de lucru.
Experimentele și atelierele desfășurate în tabără sunt reconstituite în sălile de expoziție, ele fiind acum accesibile tuturor. Astfel, o mică parte din experiența elevilor participanți va fi împărtășită publicului larg, atelierele “Războiul de țesut al cucutenienilor“, “Săpături arheologice“ (realizarea documentației de teren), “Vase și obiecte ceramice“ (modelajul manual al lutului) și jocul “Cucutenianul din umbră“ constituind partea interactivă a expoziției pe care o oferim gratuit vizitatorilor noștri.
Toate aceste ateliere vor fi coordonate de specialiștii din muzeu, care vor asigura și ghidajul în expoziție, oferind astfel acces la o vastă cantitate de informație științifică legată de Cultura Ariușd ““ Cucuteni.
Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni până la sfârșitul lunii aprilie 2010.
Expoziția este deschisă publicului de marți pană sâmbătă, de la ora 9:00 la 17:00, duminică 9:00 ““ 15:00, prețul biletului de intrare fiind de 2 lei pentru adulți și 1 leu pentru elevi. Ghidajul pentru grupuri organizate se asigură în funcție de programare, la nr. de telefon 0267 ““ 314139. Profesorii însoțitori nu plătesc taxa de intrare.
Menționăm că programarea este necesară pentru desfășurarea în condiții optime a vizitării expoziției, spațiul nostru, dar și perioada de vizitare, fiind foarte limitate. De asemenea, participarea la ateliere se va face cu o programare prealabilă, durata fiecăruia dintre ele fiind de circa 1 oră, pentru a se evita suprapunerea grupurilor de elevi.
Pentru mai multe informații pot fi contactați telefonic 0267/314139 sau prin e-mail muzeografii Dan Buzea buzealuci@yahoo.com și Andrea Deák: deakandrea.mncr@gmail.com.
Cu deosebit respect,
Andrea Deák, Muzeograf PR