Comunicat de presa expozitie dacii din curbura carpatilor
Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni
Sf. Gheorghe, județul Covasna, str. Gábor Ãron, nr. 16,
Tel./fax: 0267/314139, e-mail: secretariat@mncr.ro
Nr. 1101 / 25.06.2009
Stimați colaboratori,
Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni anunță deschiderea unei noi expoziții
Începând din data de 2 iulie 2009 Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni a deschis o nouă expoziție tematică: “Dacii din Curbura Carpaților“.
La organizarea sa au participat 5 muzee: Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Județean de Istorie Brașov și Muzeul Brăilei.
“Expoziția reunește, pentru prima dată, piesele cele mai reprezentative descoperite în cinci stațiuni situate de-o parte și de alta a lanțului montan Carpații de Curbură, respectiv pe cele de la Cârlomănești ““ “Cetățuia“, Pietroasa Mică ““ “Gruiu Dării“, Olteni ““ “Cariera de nisip“, Covasna ““ “Cetatea Zânelor“ și Racoș ““ “Tipia Ormenișului“. Pe lângă acestea sunt incluse și două tezaure excepționale (în replică), reprezentative pentru această zonă, și anume tezaurele dacice de la Surcea, jud. Covasna, și Sîncrăieni, jud. Harghita. Diferite ca mod de organizare și funcționalitate (așezare deschisă și necropolă la Olteni, așezare fortificată la Cârlomănești, cetate la Covasna, zone sacre la Pietroasa Mică ““ Gruiu Dării și la Racoș), cele cinci situri pe care se pune accent prezintă, prin artefactele descoperite, omogenitatea și unitatea culturii daco-getice dar și diversitatea rezultată din manifestările economice, sociale și spirituale zonale și locale. Ca perioadă de existență ele sunt contemporane, cu maximă dezvoltare în sec. I a. Chr. ““ I p. Chr., excepție făcând doar așezarea cu necropola aferentă de la Olteni, jud. Covasna, a cărui locuire se datează în sec. IV ““ III a. Chr. Aceasta din urmă, deși mai timpurie, este de referință pentru urmărirea în timp a evoluției artefactelor folosite de daco-geți. De altfel, situl de la Olteni este o apariție insolită în spațiul intracarpatic, descoperirile de aici dând speranța apariției unor așezări similare și în alte zone din Transilvania, nedepistate până acum din cauza carenței cercetărilor și nu a inexistenței lor.
Deși semnificative ca importanță pentru perioada pre-clasică și clasică a civilizației dacice, cele cinci situri prezente în expoziție, sunt doar o mică parte din ceea ce însemnat zona respectivă în epoca dacică. Cercetările arheologice sumare, sondajele și descoperirile întâmplătoare au evidențiat un număr mare de așezări și fortificații, cu o viață economică și socială înfloritoare, atât în curbura internă cât și în cea externă a Carpaților.“ (dr. Viorica Crișan, coordonator proiect)
Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni până în data de 10 octombrie 2009, după care va fi expusă la Muzeul Județean Buzău.
Program de vizitare: Marți ““ Sâmbătă: 9:00 ““ 17:00
Duminică: 10:00 ““ 15:00
Luni: închis
Prețul biletului de intrare: 1 leu ““ copii, elevi, studenți, pensionari; 2 lei ““ adulți
Pentru grupuri organizate programările se fac la numărul de telefon 0267 ““ 314139.
Pentru mai multe informații vă rugăm să contactați Biroul Relații Publice și Marketing al MNCR (muzeograf Deák Andrea, e-mail: deakandrea.mncr@gmail.com) sau vizitați site-ul muzeului: www.muzeul-carpatii-rasariteni.ro.
Cu deosebit respect,
Andrea Deák,
Muzeograf PR