slide2 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider

Poiana Sărată

Zonă de interes pentru cercetarea științifică și promovarea turismului cultural

 Localitatea Poiana Sărată, situată imediat după pasul Oituz în jud. Bacău, ar putea deveni de un real interes din punctul de vedere al investigaÈ›iei È™tiinÈ›ifice din perspectivă interdisciplinară a trecătorilor din CarpaÈ›ii Răsăriteni. Aflată la graniÈ›a judeÈ›elor Covasna È™i Bacău, localitatea a fost cercetată în anul 2005 de un colectiv format din dr. Valerii Kavruk, dr. Dorinel Ichim, dr. Dorel Marc È™i muzeograf Andrea (Chiricescu) Deák, urmărindu-se realizarea unui scurt studiu monografic al satului.

Localitatea a fost întemeiată de către populaÈ›ia de români ardeleni mocani din binecunoscuta zonă BreÈ›cu, din necesitatea stabilirii unei zone sigure de contact în acest punct între Ardeal È™i Vechiul Regat. Ea nu a fost cercetată sistematic din perspectiva etnografiei sau istoriei locale, deÈ™i ar promite obÈ›inerea unor date noi de interes È™tiinÈ›ific. Au fost identificate o serie de obiceiuri È™i tradiÈ›ii specifice comunității locale legate de nuntă È™i Nedeea mocănească, dar È™i alte obiceiuri legate de viaÈ›a de zi cu zi, legate de sărbători, de diferite etape din viaÈ›a oamenilor, obiceiuri legate de gospodărie etc. răspândite în întreg arealul etnografic dar cu caracteristici specifice zonei. Pe parcursul cercetării au fost identificate câteva teme posibile pentru o cercetare mai aprofundată, cercetătorii asistând È™i la câteva momente în care se încerca revigorarea ceremonialului tradiÈ›ional de nuntă cu participarea vătafului, vornicului, vătășeilor călare, conform tradiÈ›iei, în costume tradiÈ›ionale, pentru chemarea la nuntă È™i deplasarea cu trăsura a mirilor È™i naÈ™ilor, formarea alaiului de nuntaÈ™i, stabilirea responsabilităților È™i momentelor nupÈ›iale È™.a.  De asemenea, reluându-se organizarea Nedeii mocăneÈ™ti de Sîntilie, ar merita analizată în amănunÈ›ime din perspectivă etnografică, deoarece, pe lângă aspectul de târg tradiÈ›ional, ea cuprinde în fond o serie de obiceiuri, cutume legate de alegerea viitoarelor soÈ›ii de către feciorii păstori, probe de iniÈ›iere, întreceri cu roluri È™i status-uri bine definite ca È™i în alte zone montane unde se organizează nedei; aici ar putea prezenta un interes aparte deoarece reprezentau legături tradiÈ›ionale consacrate È™i totodată prilejuri de schimburi culturale, economice, de mentalități, diferite întovărășiri ale comunităților de pe ambele versante ale CarpaÈ›ilor.

   Tot ca È™i potenÈ›ial de cercetare È™i valorificare a istoriei personalităților locale ar putea reprezenta casa familiei Ghiță Pop, dacă ar putea fi amenajată în scopul cultural, turistic, devenind în acest fel un posibil punct de promovare a istoriei locale; poziÈ›ionarea acesteia la È™oseaua naÈ›ională ar fi strategică în zona de tranzit între Ardeal È™i Moldova.

     De asemenea, am identificat în cimitirul din sat cruci vechi din piatră cu textul în chirilică È™i monumente ale eroilor căzuÈ›i în primul război mondial, zona Oituzului fiind după cum se È™tie unul din locurile de desfășurare a marilor bătălii pentru desăvârÈ™irea unității naÈ›ionale.

     Există posibilitatea ca în clădirea È™colii, închise din lipsa elevilor, să se amenajeze mici expoziÈ›ii tematice, mai ales cu caracter etnografic. ÃŽn acest sens ne-am oferit sprijinul È™i am contribuit la realizarea primei expoziÈ›ii de acest fel, o expoziÈ›ie de etnografie amenajată într-una din fostele săli de clasă ale È™colii. Aceasta a fost realizată la finalul campaniei de cercetare, cu obiectele identificate pe parcurs în gospodăriile localnicilor. Școala dispune È™i de o mică colecÈ›ie de obiecte arheologice, puÈ›ine dar valoroase, donate de Muzeul de Istorie din IaÈ™i, păstrate în incinta È™colii. 

Au fost identificate și unele obiective etnografice, monumente de arhitectură sau instalații tehnice tradiționale ce ar putea fi amenajate și conservate in situ.

     Acestea ar fi doar câteva consideraÈ›ii rezultate în urma cercetării derulate de Muzeul NaÈ›ional al CarpaÈ›ilor Răsăriteni, care ar putea justifica demararea, cu sprijinul autorităților locale, a includerii zonei Poiana Sărată în proiecte de interes în ceea ce priveÈ™te valorificarea culturală, turistică, economică din această parte de tranzit între Ardeal È™i Moldova.


Foto: poze din cercetare ... case vechi, nunta, cruci, piese de teren ....


loading...