slide5 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider

Joc demonstrativ de OINĂ în 6 jucători, 5 august 2018, Covasna

Joc demonstrativ de OINĂ în 6 jucători

5 august 2018, Covasna

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Asociaţia Culturală „Cetatea Dacică - Valea Zânelor” din Covasna, Asociaţia Română a Jocurilor şi Sporturilor Tradiţionale, Asociaţia Sportivă „Ciucaş” Întorsura Buzăului, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna, Federaţia Română de Oină şi Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, a organizat în data de 5 august 2018, în cadrul evenimentului cultural ”Ziua Cetăţii Zânelor – ediţia a III-a”, începând cu ora 16:00, un joc demonstrativ de ”oină în 6 jucători”, care s-a desfăşurat la Poiana Zânelor din Voineşti-Covasna, jud. Covasna.

Jocul de oină s-a desfăşurat între două echipe alcătuite, fiecare, din 6 jucători şi a avut la bază Regulamentul de joc din cadrul Federației Române de Oină.

Avantajele jocului de oină în 6 sunt următoarele: se poate juca oină atunci când ai un număr mic de jucători, ajută la iniţierea jucătorilor în regulile jocului și la învăţarea rapidă a jocului în careu şi pe culoarul unic de alergare, și reprezintă un spectacol dinamic cu faze spectaculoase de joc.

La eveniment au participat elevi, tineri şi adulţi de diferite vârste, unii dintre aceștia foşti practicanţi de oină, alții participând la un astfel de joc pentru prima dată. Jocul de oină în 6 jucători, de la Voinești-Covasna, a reprezentat o bună activitate de petrecere a timpului liber într-un mod distractiv, sănătos și plăcut.

Organizatorii au oferit şansa tinerilor de a se implica activ în acţiunea de reînviere şi de transmitere către generaţiile viitoare a ”oinei”, joc ce a fost practicat în trecut în mod organizat, în instituțiile de învățământ și în întreprinderile de stat din județul Covasna.

Jocul demonstrativ de oină în 6 a fost coordonat de Nicu Dobre (F.R. Oina), Dan Buzea (MNCR), Bogdan Stroie (LTME) și Iagăr Constantin (A.S. Ciucaş)

În speranța practicării mai des a jocului de oină, transmitem felicitări jucătorilor și mulțumiri spectatorilor pentru participare și implicare!

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni                 

Dan Buzea

loading...