slide3 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide4 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider

Fântâna cu Saramură din satul Sânmarghita, comuna Mica, județul Cluj

Fântâna cu saramură din satul Sânmarghita, comuna Mica, județul Cluj

Comuna Mica, jud. Cluj, prezintă un potențial turistic de excepţie care este puțin valorificat la adevărata sa valoare. Patrimoniul construit este format din biserici vechi construite în stil gotic sau roman, dintre care aminitim biserica Sf. Nicolae, construită în anul 1520 (satul Mănăstirea), biserica ortodoxă veche din secolul al XIII-lea; biserica reformată din secolul al XIII-lea (satul Nireş) și castelul fortificat Korniş (satul Mănăstirea), construit la sfârşitul secolului al XVI-lea în stilul renaşterii pe locul unei mănăstiri mai vechi.
La Mica există o bază de agrement pe malul Someşului care nu este amenajată și dotată corespunzător conform nevoilor turistului din zilele noastre. Celelalte zone sunt favorabile dezvoltării agroturismului datorită peisajului deosebit, dar şi efectelor balneoclimatice ale apelor sărate de la Nireş şi Sânmarghita.
Satul Sânmărghita, se află la limita dintre județele Bistrița-Năsăud si Cluj, pe ruta Beclean-Măluț-Braniștea-Valea Luncii și Sanmarghita, la circa 15 km în linie dreaptă pe directia est-vest, față de Complexul balnear Băile Figa.
Fântana cu slatină de la Sânmărghita (izvorul de slatină) este amenajată cu casă de lemn, construit în stil clasic (barne de lemn, acoperiș de șindrilă), izvorul are un debit excelent (surplusul de slatină se scurge din fântană pe un jgheab lung de cca. 4-5 m), stare de conservare foarte bună. Pe valea pârâului cu apă dulce care curge în apropierea fântânii s-au observat mai mulți pari de lemn înfipti în pământ (posibil vechi amenajări ale unor construcții de exploatarea slatinei).
Această fântână este asemănătoare cu celelalte construcții de acest fel din județul Bistrița-Năsăud, de la Tăure, Cepari, Blăjeni, Mintiu, Săsarm și altele.
Documentarea de teren s-a realizat în cadrul proiectului ”Etnoarheologia sării în spațiul intracarpatic din România / EthnosalRo3 (finanțat de UEFISCDI- contract finanțare nr.151/2017), proiect al Unversității ”Al. I. Cuza” din Iași, la care Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe este partener.
În perioada următoare vor continua activitățile de cercetare etnoarheologică de teren din cadrul acestui proiect în județele Bistrița-Năsăud, Cluj, Harghita și Mureș.

Echipa proiectului

Opinia vizitatorilor :

loading...