slide4 - Galerie slider
slide2 - Galerie slider
slide5 - Galerie slider
slide1 - Galerie slider
slide3 - Galerie slider

Simpozionul ’’Repere ale patrimoniului cultural românesc din județele Covasna și Harghita’’

În data de 27 noiembrie a.c a avut loc simpozionul ’’Repere ale patrimoniului cultural românesc din județele Covasna și Harghita’’.
Simpozionul face parte din programul manifestărilor cultural-științifice și civice dedicate Zilei Naționale a României, organizate de Instituția Prefectului - județul Covasna, împreună cu asociațiile, ligile și fundațiile culturale românești din județul Covasna, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Covasna și al Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe.
Simpozionul și-a propus să prezinte o parte din patrimoniul mobil și imobil aflat pe teritoriul județelor Covasna și Harghita. Gazda simpozionului a fost Instituția Prefectului - județul Covasna reprezentată de domnul prefect Sebastian Cucu și de domnul subprefect Necolae-Viorel Radocea, moderator a fost domnul dr. Ioan Lăcătușu.
În cadrul simpozionului au fost prezentate mai multe teme de interes cu privire la patrimoniul cultural românesc.La eveniment au participat cercetători din mai multe domenii: arheologie, arhivistică, muzeologie, învățământ, iconografie ortodoxă.
La final au avut loc trei lansări de carte și a fost vernisată expoziția ''Vechi biserici românești din Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei''.
Din partea Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni au participat:
1. dr. Alexandru Popa, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Castrele romane din sud - estul Transilvaniei. Oportunități şi riscuri ale includerii în lista patrimoniului mondial UNESCO.
2. Muzeograf Florin Herțeg, Sf. Gheorghe, Manuale vechi păstrate la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni în ,,Colecţia Prima Şcoală românească”(secolul al XIX –lea şi începutul secolului al XX-lea).
3. Dr. Luminița Cornea, Sf. Gheorghe, Valori de patrimoniu păstrate la Casa Memorială „Romulus Cioflec” din Araci.
4. Dr. Ana Dobreanu, Miercurea Ciuc, Colecţia de documente a Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni referitoare la învățământul confesional din Treiscaune (secolul al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea).

Mulțumim organizatorilor pentru invitație!

loading...